България обеща категорична подкрепа за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО

България обеща категорична подкрепа за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО

България обеща категорична подкрепа за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО

Потвърдихме необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в Европейския съюз и в НАТО, посочи президентът Румен Радев в изявление след срещата си днес с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, който е на посещение в България.

В това отношение Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани, тяхната перспектива за членство ще бъде един от приоритетите, заяви президентът Радев. По думите му тук България наистина може да помогне много - и по отношение на помощ за покриване на критериите за членство, за перспективата в следващия пакет за разширяване Босна и Херцеговина да получи най-сетне статут на кандидат. България може да бъде полезна и в Плана за действие за членство в НАТО.

Активно застъпничество за членство на страните от Западните Балкани в евроатлантическите структури обеща и премирерът Борисов, който също се срещна с Иванич. По-активното сътрудничество между институциите на България и на Босна и Херцеговина, ще доведе до повече практически успехи в поддържането на мира и стабилността на Балканите, както и в международните усилия за противодействие на радикализма и ислямизма, отбеляза още Борисов.

Президентът Радев също определи срещата си с Иванич като продължение на активния диалог и на успешното развитие на отношенията между България и Босна и Херцеговина, която се осъществява във време на динамични процеси в Западните Балкани. Държавният глава каза, че с Младен Иванич са обсъдили процесите в нашето общо географско пространство. Дискутирали са предизвикателствата пред развитието на нашия регион - като занижени темпове на икономическо развитие, недостатъчна трудова заетост, особено сред младите. Обсъдили са и предизвикателствата и рисковете пред сигурността, политическата нестабилност, етническото напрежение, мигрантската криза, тероризма, радикализма.

„Стигнахме до общото мнение, че най-ефективният подход за справяне с тези предизвикателства е интеграцията на всички нива - в глобален план, регионален, и в двустранен формат”, посочи президентът Румен Радев.

По отношение на интеграцията в регионален аспект той отбеляза, че Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е правилният формат и двете държави ще продължават да бъдат активни членове в този процес, като правят всичко възможно той да генерира ефективни политики. Радев и Иванич са обсъдили, че линиите на комуникации не могат да се развиват само от Юг на Север.

Като пример държавният глава даде България и Босна и Херцеговина, и добави, че те трябва да се развиват от Изток на Запад. „В това отношение всички ние трябва да бъдем по-настойчиви”, отбеляза президентът.

Във връзка с двустранното сътрудничество държавният глава коментира, че 232 млн. лева стокообмен за изминалата година са нелош резултат, но двете страни имат потенциал за много по-задълбочено икономическо сътрудничество. Има добра база за обмен в областта на културата и образованието. Предоставената от България помощ в размер на близо 100 000 лева за две училища в Босна и Херцеговина е усвоена и миналата година тези училища са  получили по-добра инфраструктура. Президентът Радев изрази убеждението си, че сътрудничеството ще продължава да се развива и че добросъседството и активните отношения между двете държави ще бъдат основата за едни по-стабилни и проспериращи Балкани.

България е приятелска страна за Босна и Херцеговина и това може би е един от най-добрите примери за сътрудничество на Балканите, заяви от своя страна председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

По думите му двете страни действително си сътрудничат добре и практически нямат проблеми помежду си. „В лицето на България виждаме страна, която много помогна за успокояването и политическата стабилизация на Босна и Херцеговина”, посочи Иванич, като припомни мисиите на български миротворци.

„Босна и Херцеговина очаква приближаване до Европейския съюз. Тя е единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат, въпреки че желае да бъде”, отбеляза Младен Иванич.

Към края на процеса на получаване на статут на кандидат сме, до края на годината Босна и Херцеговина ще попълни въпросниците на ЕК и тя ще трябва да реши дали ще получи статут. Това ще стане по време на председателството на България на Съвета на ЕС.

„Надяваме се, че България ще ни помогне според възможното да получим статут на кандидати, което е изключително важно за промяна на имиджа, на картината за Босна и Херцеговина”, посочи Младен Иванич. Той заяви, че състоянието в страната е по-добро, отколкото се смята.

„Надявам се, че в лицето на България ще срещнем истински приятел, който ни разбира, който е достатъчно близо, за да познава нашия манталитет, но не е непосредствено включен в някой от тези проблеми, с които регионът беше обременен в миналото. Достатъчно близо, за да ни разбира, и достатъчно близо до Брюксел, фактически част от Брюксел, и може да ни помогне много. Надявам се, че приятелска България ще го направи, защото за Босна и Херцеговина предварително условие за тази политическа стабилност е тя също да стане част от ЕС”, добави Младен Иванич.

Той също изтъкна важността на инфраструктурната свързаност като условие за стабилизацията на целия Балкански регион. „Надявам се, че в лицето на България ще имаме един от нашите важни адвокати в Брюксел, които със своя опит ще ни помогнат да направим решителната крачка към приближаване до ЕС”, каза още Иванич.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ