Българското правителство даде зелена светлина за търговското споразумение ЕС-Канада

Българското правителство даде зелена светлина за търговското споразумение ЕС-Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.

Кабинетът упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.,, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

Според критиците, документът ще направи членките на ЕС по-уязвими от скъпи съдебни дела, стартирани от Северноамерикански инвеститори. Защитата на инвестициите в споразумението ще доведе до сериозен ръст в исковете на бизнеса срещу страните. Споровете по тях ще бъдат решавани в арбитражни съдилища, намиращи се извън рамката на националната или европейската юрисдикция. Тази паралелна съдебна система ще направи процеса не само изключително скъп, но и непрозрачен и пристрастен. Всичко това ще е за сметката на гражданите и ще възпрепятства демократичното вземане на решения, смятат противниците на спорзумението.

„Системата на Инвестиционни съдилища е най-лошата част от настоящето споразумение. Тя подпокопава демокрацията. Ако CETA бъде прието, то това ще бъде своебразна покана за всички компании от Канада и САЩ (чрез своите дъщерни дружества в Канада) да съдят Еврпоейските правителства. Можем да очакваме наводнение от нови случаи, в които инвеститори атакуват законите, защитаващи общественото здраве, околната среда и трудовите права”, се посочва в становище на координатора на програмата за икономическа справедливост към организацията "Приятели на Земята Европа".

„Никак не е приемливо обществените услуги, като здравеопазването, да бъдат зависими от специални инвестиционни съдилища, когато те съществуват първо и само, за да служат на обществото. Обикновените хора виждат, че е грешно в тези ситуации инвеститори да получават огромни парични суми от държавите, но защо повече правителства не го виждат така?”, питат от организацията.

Българските позиции по споразумението се изчерпват с темата за визите, които изобщо не са предмет на споразумението, но за сметка на това могат да донесат положителен имидж на някои политици.

Едно от най-сериозните споразумения, каквото е CETA, няма никакви проведени официални анализи, обществени консултации или сериозни дискусии. Няма позиция, с която правителството се е опитало да защити който и да е интерес на България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ