Борисов опитва да тушира напрежението със Сърбия: Толкова ви обичам!

Борисов опитва да тушира напрежението със Сърбия: Толкова ви обичам!

„Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правим си… а нищо не съм рекъл”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на сръбския си колега Ана Бърнабич след срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните - участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

Повод за дипломатическо напрежение се породи от коментар на Борисов и остър отговор от страна на външния министър на западната ни съседка - Ивица Дачич.

Българският премиер заяви на пресконференция в Познан, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. „Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, бяха думите на Борисов.

Дачич реагира разпалено в изявление за сръбската национална като посъветва "Бойко да не дава акъл на Борел", а след това повтори упрека си и в изявление на националната информационна агенция ТАНЮГ с думите:  "Както имаме разбиране по въпроса за българската национална идентичност, езика или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране за значението на косовския въпрос за сръбския народ. Това изявление на българския премиер не се отнася до квотите за риболов или качеството на сръбското сирене в преговорите с ЕС, а се отнася до териториалната цялост на Сърбия.”

Заради създалото се напрежение вчера посланикът на Сърбия у нас бе Владимир Чургус привикан от българския външен министър да му бъде обяснено, че коментарите на Ивица Дачич са неприемливи и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Позицията на сръбското външно министерство.

„Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава - въпроса за териториалната цялост." Това е било заявено днес в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи БНР.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще", се посочва още в съобщението на външното министерство в Сърбия. И се изразява позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за независима държава и че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ