Борисов: Основната цел на Бюджет 2019 е увеличение на доходите. Надявам се протестите да спрат

Борисов: Основната цел на Бюджет 2019 е увеличение на доходите. Надявам се протестите да спрат

Основната цел на бюджета за следващата година е да се увеличат доходите. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов.

„Доходите се увеличават, това е в основата на новия бюджет, 10% увеличение на заплатите, с над 500 млн. повече за общините, увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече за здравеопазване, с 20 млн. повече за култура, мога да изброявам много”, посочи Борисов

Той отрече твърдението на Корнелия Нинова, че е хвърлил държавата в хаос.

„Във всяка една сфера се повишават доходите и ще продължават да се увеличават с много по-бързи темпове”, каза той

и попита коя партия е подписала договора за „Белене“ и сега стоят два реактора за 3 млрд. Коя партия върза електромерите на хората за Мариците? Коя партия – БСП. При коя партия падна КТБ. Съберете трите цифри и ще излязат 7 млрд. – я ги разпределете на хората”, заяви Борисов.

„Преди 2 г. заради същите тези приказки им казах: Заповядайте, направете правителство, но сега няма защо да го правя. Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка”, допълни премиерът.

Надявам се протестите да престанат, след като цените на горивата падат.

"В момента с 20 ст. са паднали, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, зависят от пазара", изтъкна той.

По думите му цените в момента падат и ще продължат да падат, но не заради протестите, а заради това, че цената на петрола пада.

Премиерът призна, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. „Кабинетът се крепи на всеки един от нас”, подчерта Борисов на въпрос дали правителството се крепи на Симеонов.

Министър-председателят съжалява, че едно непремерено и обидно изказване на Валери Симеонов е върнало на улицата майките на деца с увреждания. "Действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха, Извиних се няколко пъти и от негово име", отбеляза Борисов.

"Надявам се, че той е осъзнал, че с това "уж болни деца", то е видно, че са болни", допълни той. 

Запитан дали той е накарал Симеонов да се извини, Борисов отговори, че на коалиционния съвет всички са преценили, че вицепремиерът трябва да се извини.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ