Борисов предложи тристранна среща България - Русия - ЕС

Борисов предложи тристранна среща България - Русия - ЕС

Борисов предложи тристранна среща България - Русия - ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов предложи провеждането на тристранна среща между Русия, Европейски съюз и България пред участниците в инвеститорския форум за газов хъб "Балкан", предаде БНР. Борисов бе категоричен, че няма да позволи България да бъде заобиколена от енергийните проекти.

"Ние, като част от Европейския съюз предлагаме план, който да бъде работещ. Да не е срещу никоя страна, но в същото време много ясно да казва, че Европа няма да позволи България да бъде изключена от газопреносната система. България няма да бъде превърната в клиент от основен транспортьор. От Европейската комисия са длъжни да ни върнат отношението, не само да ни дават оптимизъм, който ние имаме и без това, а практически да подпомогнат създаването на газовия хъб", каза премиерът. 

Борисов посочи, че сме напълно готови, но ако останем само на интерконекторната връзка с Гърция, зависимостта ни ще се повтори и добави, "когато ние лоялно застанахме зад Украйна, както целият ЕС реши, ние знаехме какво губиме, поставяхме отпред морала, чесността, общоевропейските норми. Сега трябва практически незабавно да седнем в тристранна среща - тристранни с всеки един. Ако искат и азерите, ако искат и Туркменистан, ако искат Иран, ако искат и Русия, ако искат и американците за интерконектора от Гърция за втечнен газ. Но ние искаме представител на ЕК във всички преговори, за да можем да знаем, че това, което се договаряме, няма да минат два или три месеца и да ни дойде пак едно писъмце за инфриджмънт процедура".

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов представи проекта и съобщи, че инвестицията в него ще бъде 1,5 милиарда евро. Ще бъде създадено и дружество "Газов хъб Балкан":

"Булгартрансгаз" е разглеждал варианти за повече от една тръба на бъдещия черноморски газопровод, които сме готови да реализираме съвместно с бъдещите инвеститори при наличието на съответния пазарен интерес.

Д-р Клаус-Дитер Борхард - директор на вътрешен енергиен пазар към Генералната дирекция Енергетика в Европейската комисия призова до 9 ноември страната ни да представи в комисията покана за търг за икономически ппроучвания за газовия хъб и тогава ще можем да получим финансиране, а до една година да имаме и бизнес план.

По-рано премиерът каза, че е водил разговор с руския президент Владимир Путин, в който двамата ясно са формулирали целите. "Ако Европа има нужда руски газ да идва в газов хъб "Балкан", трябва да го заяви и тогава аз ще изпратя министър, който да отиде да договаря условията. Ако имат интерес… Така че, те си държат тръбите във Варна и в Бургас, чакат европейско решение по въпроса, защото, след като говорим за обща европейска, енергийна интеграция и сигурност, с интерконектори и взаимосвързаност, трябва, когато отидем в Москва, да кажем: "Това е решението на Европа.",  не на България, а на целия енергиен съюз. Тогава вече можем да започнем разговори", каза той, цитиран от националното радио.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ