Борисов за медийната среда в България, „партията държава” и критиките на президента

Борисов за медийната среда в България, „партията държава” и критиките на президента

Премиерът Бойко Борисов даде голяма интервю за bTV тази сутрин. Премиерът засегна почти всички проблемни теми в държавата през последните месеци. Не остави на заден план и търканията с президента Румен Радев.

По думите на Борисов от миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството.

Във вторник държавният глава заяви, че срещу него има натиск заради прокурорската проверка над кандидатурата на държавния глава за конституционен съдия – Атанас Семов.

„Аз не можах да разбера тук каква е политическата намеса, след като моето правителство го предложи навремето за европейски адвокат – да представлява България. Къде е политическата намеса? Коя е острата полемика – това е все едно някой да ти удря шамар и да казва – те се бият”, заяви премиерът.

Борисов: Основната цел на Бюджет 2019 е увеличение на доходите. Надявам се протестите да спрат

Премиерът отбеляза, че във всяка сфера доходите се повишават. Направи коментар и за сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева, а депутатската заплата се повишава с 90 лева.

„Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лв. с над 30 г. трудов стаж, иначе е 5000 и нещо”, каза още Борисов.

„Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв.”, допълни премиерът, като така направи препратка към критиките на държавния глава Румен Радев за данъка за старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, каза преди дни президентът. 

„Заслужава да ги взима, ако държавният глава не взима, кой да ги взима?”, допълни веднага в разговора днес Борисов.

Медийната среда в България и „партията държава”

Във връзка с коментара на Румен Радев за рухналите професионални стандарти в медиите, премиерът коментира: „Вие трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи обърна се той към водещият на bTV. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли, кажете: „Борисов, правителството – те ни пречат”. Говорете си вие – медиите. Първата част от изказването на президента не е към нас. Тя е към медиите. Имате си представителни органи, съберете се и посочете”.

Борисов категорично не се съгласи с определението „партията-държава” за ГЕРБ, което президентът Радев направи по време на обръщението си навръх 10 ноември.

„Партията-държава е неговата партия, която го издигна за президент. Десетилетия, над 100 и колко години, БСП все я има. ГЕРБ е от 10 години. Каква партия-държава? За най-бедната държава в ЕС сме били. Ами как няма да живеем в най-бедната държава, като само за управлението на БСП сме пръснали 7 млрд. лева преди 2 години. А в рамките на последните две години доходите непрекъснато се вдигат във всяка сфера, изоставаме още от другите, защото сме тръгнали от водата, другите като приватизираха, ние си нарязахме заводите за скраб, кой управляваше тогава – партията -държава ГЕРБ ли?

С кое от моите думи виждате да съм обявявал война на президента? Кое от казаното от мен е нападение срещу президента? Нека той да ме критикува колкото си иска, но не може като говори за партия-държава да не спомене и БСП, ни може като говори за бедността, да не каже по време на управлението на БСП по-богати ли сме били, какви коли карахме тогава? Москвич, Лада и се чакаше по 12 години да си я купиш...Нека президентът да коментира всяко едно управление, категоричен бе Борисов.

Баневи и Митьо Очите ще бъдат изправени пред българския съд

Истински се надявам съдебната система да доведе започнатите процеси докрай – и срещу оригарси, и срещу изпълнителната власт и срещу кметовете. Съдебната система е независима. Бъдете сигурни, Баневи ги задържаха, ще задържат и други. Категорично и те и Митьо Очите ще бъдат изправени пред българския съд, каза премиерът.

„Питайте партията държава преди нас къде е бил контролът. Ето че сега те са арестувани. Неслучайно всичко това, което казваме – повече доходи във всички сфери, идва от битката с контрабандата и корупцията. Оттам идват парите. От 34% при партията държава, контрабандата на цигари сега е под 5%. Не заслужаваме ли президентът Радев за това да ни похвали и да каже, че по-добре се справяме от неговата партия?”, попита Борисов.

„Масирани проверки започнаха и за алкохола, защото превенцията кара контрабандистите да не внасят. Те затова спират да внасят незаконно. По време на царя наехме най-голямата британска компания да управлява митниците, но и тя затъна в България. Сега решихме сами да се справим. При нашето управление чадър не е имало за никого. Аз винаги признавам грешките си. Нашата грешка навремето беше, че аз не можах да наложа волята си над вътрешния и финансовия министър да обединим всички системи – на контрарузнаването, митниците, на данъчните, в момента като обединихме масивите, нещата тръгнаха, не случайно и Тимерманс го каза – битката с контрабандата в България е за пример. Забогатяването на народа идва от всяка капчица, която трябва да се спре да не капе извън държавния бюджет”, допълни Борисов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ