БСП ще търси обединение за общи предложения по актуализацията на бюджета

БСП ще търси обединение за общи предложения по актуализацията на бюджета

БСП ще предложи на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме!" да направят среща, на която да бъдат обсъдени общи приоритети и предложения по актуализацията на бюджета, както и по-кратки срокове между първо и второ четене, така че да се гарантира актуализацията на бюджета за 2021 г. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща със синдикатите, предава БТА. 

Нинова очаква от всички партии отговорно поведение, за да може държавата и хората да се справят с наближаващите кризи.

"Срещата трябва да е възможно най-скоро, а общите приоритети е необходимо да са гарантирани с подписите на народните представители", смята Корнелия Нинова. 

Синдикати и работодатели бяха категорични, че актуализацията е наложителна, че предложенията на служебното правителство може и да не са най-добрите, но са близки до максималното, което може да се постигне в настоящата ситуация. За тях неприемането на актуализацията е най-страшното, което в момента може да се случи. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че е ядосан и разочарован от демонстрацията на тотална безотговорност по отношение на съдбата на държавата, от това, че "политически джуджета" се опитват да говорят от името на хората, нещо, което дори синдикати и работодатели не си позволяват, въпреки че имат по-голямото морално право да го направят. Той поздрави БСП за куража и отговорността на партията в ситуация, която изглежда обречена. 

По отношение на пенсиите, стана известно, че БСП смятат предложението на партията за преизчисляване на пенсиите за по-справедливо от гледна точка на намаляване на ножицата между старите и новите пенсии, но подкрепят и предложението на служебното правителство за увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж. По думите на Георги Гьоков от БСП, най-добре е комбинация от двете, но надали има възможност бюджетът да поеме това на този етап. 

Преобладаващата позиция на синдикати и работодатели за минималната пенсия е, че тя трябва да се допълва до линията на бедност през социалното подпомагане, както предлага служебното правителство, но Димитър Манолов подчерта, че обществото не трябва да се обърква с грешни послания и да се разделят хората - минималната пенсия е заслужена, защото е за стаж и възраст, тя не е незаслужено плащане. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" поиска да бъде наложен таван на цената на PCR-тестовете, като подчерта, че българите са платили от джоба си 122 милиона лева за тестове. Тя призова БСП да подкрепи предложението на служебния кабинет за пенсиите и да се опита да не допусне множеството предложения да пропилеят енергията за промяна на дохода на възрастните хора, която има в момента.

"Десет години не се говореше за преизчисляване изобщо, в следващ мандат също няма да се говори -направете го сега", заяви Григорова. 

Икономистът от КНСБ Любослав Костов поиска 36 милиона лева за "Автомагистрали Черно море" за изплащането на завършения труд на работниците, които, по думите му, не трябва да стават заложници на други проблеми. 

Работодателите намират актуализацията за спешна, заради необходимостта от подкрепа за бизнеса и работниците. Те цитираха и последните данни на НСИ, че общият показател на бизнес климата намалява с 2.3 пункта спрямо предходния месец, което показва влошаване на средата и необходимост от държавна подкрепа. Увеличават се и освободените от работа за сметка на започналите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ