Частните линейки влизат в специален регистър

Частните линейки влизат в специален регистър

Частните линейки влизат в специален регистър

Частните линейки, които превозват болни, ранени и хора с увреждания, да влязат в специален регистър, реши парламентът. Те обаче ще се обозначават по различен начин от този, който ползват Центровете за спешна медицинска помощ, записаха депутатите с гласуване на промени в Закона за автомобилните превози. 

Съгласно текстовете превозите на болни и ранени лица ще може да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, вписани в регистъра. Сред изискванията за тези лица са да разполагат поне с едно специално превозно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на изискванията, определени с наредба, експлоатационен център и други.

Предложенията бяха внесени в парламента от НФСБ и лидерът им Валери Симеонов. Първоначално те предвиждаха промените да са само за линейките, които превозват болни и ранени. По време на дебатите в зала обаче от БСП обвиниха вносителите, че тези промени са лобистки в полза на определени фирми. 

"За пореден път в предпоследния ден на парламента гледаме един чисто лобистки закон. Спешната помощ е работа на Спешната помощ, а не на тези линейки - копърки. Призовавам ви, колеги, нека в последните дни наистина да станем на нивото на отговорността, която очакват от нас българските граждани. Не подкрепяйте този законопроект. Министерството на транспорта работи по решаването на въпроса", настоя депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Как точно ще засегне инкриминирането на тези така наречени "копърки-линейки". Ще приемем един ред сложен за регистрация, лицензи. Ако ти не отговаряш на една точка, ставаш ли линейка-копърка, носиш ли наказателна отговорност, конфискува ли ти се имуществото? Създаваме ли една предпоставка, за да създадем един голям хаос, защото искаме да угодим в 12 без 5 на някого днес. Защо толкова важна разпоредба не се подлага на общо обсъждане?", попита депутатът от ДПС Халил Летифов. 

Валери Симеонов се обиди на изказванията на опозицията и защити промените с аргумента, че те са единствено в интерес на хората.

"Законопроектът е внесен, за да предотврати продължаването на една изключително опасна, вредна практика - превозването на болни, превозването на хора със спешна нужда от медицинска помощ до болничното заведение, без възможност сами даже да продължат своето придвижване. Какво толкова има да се обяснява? Естествено, че става въпрос за лобизъм, но за хората, които имат нужда от спешна помощ и чиито живот е поставен под риск, включително инвалиди, включително възрастни хора. Добре би било колегите, които говорят за лобизъм, да назоват за кои фирми става въпрос. Аз съм вносител на този законопроект и мен това изключително дълбоко ме обижда. Никой досега не си е позволил да ме обижда в лобизъм", отвърна Валери Симеонов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ