Четвърти избори за четири години, Испания гласува днес

Четвърти избори за четири години, Испания гласува днес

В Испания в неделя за втори път тази година ще има парламентарни избори. Те са четвъртите за последните 4 г. на фона на недоверие на гласоподавателите и на напрежение в Каталуния, което засилва крайната десница, предават световните агенции. Който и да спечели вота, ще бъде изправен пред препятствието да преодолее все по-фрагментираната и поляризирана политика, за да си осигури парламентарно мнозинство, което да подкрепи бъдещо правителство.

Според социологическите проучвания победител ще е водачът на сегашното социалистическо правителство Педро Санчес, който спечели и предишните избори в края на април, но не успя да се договори дори с радикалната левица "Подемос" за оставането си на власт, предава БТА.

През последните дни той се опита да изкуши нерешилите и центристки гласоподаватели, като обяви, че ще съсредоточи следващия си мандат върху икономически проблеми и ще втвърди позицията си спрямо каталунските сепаратисти. Тези усилия идват на фона на нарастваща подкрепа за основната опозиция – консервативната Народна партия, както и за крайнодясната партия „Вокс“ след мащабните протести в Каталуния миналия месец, когато 9 лидери на сепаратистите бяха осъдени на затвор за опита за отцепване на богатата провинция от Испания преди 2 г.

Според последните анкети трета политическа сила в новия парламент в Мадрид – след социалистите и консерваторите, ще бъде именно крайната десница. На четвърто място се нарежда лявата „Унидас Подемос“, но дори с нейна подкрепа Санчес едва ли ще има мнозинство от 176 депутати в 350-местната долна камара.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing
Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"