Депутатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 1 април

Депутатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 1 април

Депутатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 1 април

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. със 129 гласа "за", 92 "против" и без "въздържали се". Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". 

Предвижда се от 1 април т.г. минималната работна заплата да се увеличи от 650 лв. на 710 лв. От същата дата обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст също става 710 лв., минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 18 лв., а максималният дневен размер от 74,29 лв. на 85,71 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще бъдат осъвременени от 1 юли т.г. с 6,1 на сто по т.нар. швейцарско правило. 

Във фокуса на дискусията в парламента беше планираното от 1 април т.г. увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лева и на минималния осигурителен доход за земеделските производители от 650 на 710 лева. Поставен беше и въпросът за недостига на средства в бюджета на ДОО, увеличаващите се трансфери от държавния бюджет и необходимостта от реформа на пенсионната система, заради демографската криза в страната, предава БТА. 

От "Демократична България" (ДБ) обявиха, че ще подкрепят бюджета и ще предложат между първо и второ четене максималният осигурителен доход да остане 3000 лева, както са обещали на IT бизнеса.

Ивайло Мирчев от ДБ посочи, че дефицитът в Националния осигурителен институт (НОИ) е огромен и да си правят илюзии, че могат да го напълнят чрез минималния осигурителен доход е като да запушиш огромна пробойна на кораб с тиксо. Затова най-нормалното е да изпълним обещанието и от 1 юли да влезе в сила по-високият осигурителен доход, но след разговор с бизнеса, посочи той.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ("Има такъв народ") отбеляза, че максималният осигурителен доход не е променян от 2009 г. Все още вярвам, че можем между първо и второ четене да дебатираме този проблем, посочи той. Мисля, че като цяло е добре да се вдигне максималният осигурителен доход, друг е въпросът кой е точният момент. Ако е от април, то това ще бъде факт, допълни Каримански.

Според него това увеличение дава възможност таванът на пенсиите да се увеличи, което може да стане и чрез актуализацията през юни или юли. Правителството трябва да преразглежда пенсионно-осигурителната система в нейната цялост и да предложи ефективна реформа, смята още Каримански.

Хасан Адемов (ДПС) коментира, че управляващите заявяват, че не вдигат данъци и осигурителни вноски, но вдигат базата на самоосигуряващите се лица и земеделските производители и максималния осигурителен доход. Той посочи, че този трансфер от 7 млрд. лева към бюджета на ДОО преди три-четири години е бил около 3-4 млрд. лева. Според него темповете му на нарастване са притеснителни и този трансфер оказва натиск върху публичните финанси.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов постави въпроса докога ще можем да дотираме НОИ по този начин. Длъжни сме да започнем разговора за тотална реформа на пенсионната система, защото солидарният модел с тази демографска картина не може да работи, коментира той.

От ГЕРБ-СДС са против вдигането на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и посочиха, че също ще направят предложение между двете четения. Бившите управляващи заявиха, че ще предложат и отпадане на тавана на пенсиите.

Деница Сачева посочи, че обезщетението за отглеждане на малко дете, изравнено с минималната работна заплата, отдалечава младите жени от трудовия пазар. Затова от ГЕРБ-СДС ще предложат, ако майката реши да се върне на работа, да получава 100 процента от обезщетението, а не само половината, както е в момента.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира, че предложението на ГЕРБ е интересно. Но когато този въпрос се задава от представител на партията, която държа майките на 380 лева, под прага на бедност, е цинично, допълни той. Според Гьоков ГЕРБ трябва да обяснят и защо толкова години не са махнали тавана на пенсиите. Вие не искате да мръднете максималния осигурителен доход, а искате да махнете тавана, коментира министърът и изрази мнение, че трябва да се върви към махане на тавана. Не е нормално да се вдига минималната работна заплата, средният осигурителен доход, а максималния осигурителен доход да го задържаме, коментира още Гьоков.
Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на проектобюджета да бъде съкратен на пет дни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ