Десислава Танева: Ще създадем работещ модел в полза на българските производители

Десислава Танева: Ще създадем работещ модел в полза на българските производители

Десислава Танева: Ще създадем работещ модел в полза на българските производители

Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия в момента. Това заяви в ефира на bTV земеделският министър Десислава Танева по повод предложението на нейното ведомство 50% от щандовете в големите супермаркети да бъдат отделени за родното производство.

„Нашите усилия са насочени към това да създадем работещ модел. Предложили сме вариант, който смятаме, че няма да наруши логистиката на търговските вериги, но ще им създаде задължение за структуриране на нов регионален канал за доставка - именно отделянето на достатъчно площи за български продукти“, каза Танева, която е категорична, че не се е „скарала“ с големите супермаркети.

„Няма кой да ме убеди, че продукция докарана от 500 километра е по-прясна и добра от местната“, заяви министърът на земеделието.

Според нея съпротивата на супермаркетите срещу мерките в полза на българските производители са продиктувани от това, че те ще трябва да „направят разходи“, за да ги въведат, но същевременно е убедена, че тези разходи няма да доведат до увеличение на цените, защото и сега веригите са свободни в надценките, които слагат на продуктите.

Земеделският министър отбеляза, че детайлите по мерките още се обсъждат и те не са окончателни, визирайки изискването да супермаркетите да се снабдяват от производители в радиус от 200 километра от тяхното местоположение.

„Това беше част от определението за регионален производител, но е въпрос на дебат. Важното е мярката да е работеща за производителите“, каза още министър Танева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ