70 безработни получиха държавна помощ за работа далеч от дома

70 безработни получиха държавна помощ за работа далеч от дома

70 безработни получиха държавна помощ за работа далеч от дома

И през 2021 г. Агенцията по заетостта ще предоставя финансова помощ на безработни лица, които започват работа в населено място, изискващо ежедневно пътуване с обществен междуселищен транспорт, или такива, които сменят местоживеенето си, поради започване на работа на повече от 50 км от дома им или настоящия им адрес. 

През 2020 г. общо 102 безработни лица са получавали средства за ежедневни или месечни разходи след започване на работа в населено място, различно от местоживеенето им. До момента през 2021 г. са осигурени средства за подпомагане на още 70 безработни лица.

Новонаетите безработни могат да получават за период до 12 месеца 50 на сто от действително направените ежедневни транспортни разходи за междуселищните пътувания до местоработата и обратно. Сменилите местоживеенето си пък могат да вземат финансова подкрепа за възстановяване на част от разходите за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги. Тези средства също се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им е до 200 лв. месечно, уточняват от Агенцията по заетостта. 

От мярката могат да се възползват безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, включително и младежите, напускащи специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип.

Очакванията са това да стимулира мотивацията им за самостоятелен и независим от институциите живот, а за безработните и техните семействата – да започнат работа в друго населено място, като се поемат част от разходите за нормален жизнен стандарт. По този начин Агенцията по заетостта създава условия за по-голяма мобилност и активност на безработните лица, особено на тези с професионални умения, като същевременно отговаря на нарасналото търсене на квалифицирана работна сила от страна на бизнеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ