Дончев за идеята на Радев за промяна в Конституцията: Това изисква поне година дебат

Дончев за идеята на Радев за промяна в Конституцията: Това изисква поне година дебат

„За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, период, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили”. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев относно критиките към правителството, които бяха отправени от президента Румен Радев и последвалия отговор от страна на премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че преди два дни президентът Радев обяви, че ще се възползва от правото си, за да предизвика промяна в Конституцията. Държавният глава не е съгласен с направеното от правителството предложение за контрол над главния прокурор и смята, че това трябва да стане след промяна в основния закон. В интервюто си пред bTV Румен Радев посочи още, че парите от излишъка се харчат непрозрачно. Той заяви, че критиките му към кабинета не са продиктувани от завист към успехите, а защото не иска „България да катастрофира от самодоволство“.

От своя страна Борисов коментира думите на Радев така: „Президентът е този, който трябва да е обединителят на нацията. А Румен Радев действа като опозиционен лидер, който за 40 минути не каза нито една добра дума за България. Омразата му до такава степен прелива, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер“.

Запитан дали е съгласен с реакцията на премиера Бойко Борисов и дали споделя мнението му, че Радев е „двуличен, озлобен човек”, вицепремиерът Томислав Дончев заяви: „В политиката да флиртуваш с хейта или с омразата е много опасна технология, защото тя може да доведе до скорошни ползи, но в дългосрочен план е опасна. В политиката има и страсти, и емоции. Не можем да отнемаме правото на един политик да бъде емоционален ”.

Според вицепремиера Дончев е добре между институциите да има здравословно напрежение: „Ако всичко е черно, тогава няма за какво да се хванеш, няма здравословна критика. Самата Конституция е предвидила да има здравословно напрежение между институциите, по този начин те се контролират. Само че, когато критиката се превърне в повсеместна, трудно може да се извлече някакво рационално зърно”.

Относно закупуването на новия правителствен самолет, Томислав Дончев коментира, че засега покупката не е заложена като разход и не може да каже колко ще струва новата летателна машина.

„На ръководството на Авиоотряд 28 е възложено да направи проучване и да проведе преговори. Когато те приключат, ще имаме конкретни параметри. За лукс не може да става дума, говорим за малък самолет”, добави Дончев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ