421 машини и над 10 тона изборни книжа вече са доставени за вота в чужбина

421 машини и над 10 тона изборни книжа вече са доставени за вота в чужбина

421 машини и над 10 тона изборни книжа вече са доставени за вота в чужбина

Доставени са всички 421 машини за гласуване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства. Предстои до края на седмицата доставката на машините до съответните секции и предаването им на оторизираните за това служители. Това съобщи министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев. 

По думите му, в момента има двойно повече секции от последните избори на 4 април. От съседните държави, Турция е с най-голям брой секции. 

"Значително е увеличен броят на секциите в Гърция, за първи път ще се провеждат избори и на островите, което ще даде възможност на българите на почивка или сезонни работници да упражнят правото си на вот. В Германия има безпрецедентен брой секции - 117", коментира министърът и добави, че отказите за образуване на секции в държави се броят на пръсти. 

Българските граждани могат да следят актуалната информация за изборите както на сайта на МВнР, така и на сайтовете на дипломатическите и консулски представителства. 

От МВнР очакват ЦИК да определи окончателния състав на СИК зад граница. От външното ни министерство в събота са подали последната информация, в която са включени и представителите на политическите сили. "Освен това хората, които ще заминат, не са минали никакъв курс на обучение в ЦИК във връзка с машините за гласуване, а и няма методически указания, които да дадат възможност членовете на СИК да се запознаят преди изборния ден с ангажиментите си и евентуално да зададат въпроси. Третият въпрос, който беше проблем и на предишните избори, е яснота по отношение на попълване на декларацията по чл.33, за това къде да се попълва декларацията", каза министърът. 

Българите зад граница ще могат да гласуват в 68 държави, припомни постоянният секретар Иван Кондов като уточни, при 784 обявени секции от ЦИК, за две секции се чакат разрешения. 

Калин Анастасов от работната група "Избори" уточни, че в 148 секции извън страната са предвидени две устройства за машинно гласуване, в 125 ще се гласува с една машина. Държави с машинно гласуване са например Германия - 99 машини в 56 секции, като в 39 секции по две машини, а в 17 - по една. В Турция в 49 секции ще се гласува с 69 машини, в САЩ - в 13 секции ще има 21 машини. 

"Над 9 тона са машините, които превозихме и доставихме до нашите дипломатически и консулски представителства, пренесохме над 10 тона изборни книжа и бюлетини, които после ще бъдат върнати обратно и предадени на ЦИК, над 5 хиляди счетоводни документа ще обработим", посочи Анастасов.

Изборите ще започнат в Нова Зеландия. Последно ще приключат изборите за Народно събрание за сънародниците ни в Сан Франциско. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ