ДПС иска пълна проверка на всяка процедура за "златните паспорти"

ДПС иска пълна проверка на всяка процедура за златните паспорти

ДПС иска пълна проверка на всяка процедура за "златните паспорти"

ДПС внася промени в Закона за чужденците в България, с които предлага да бъде извършена пълна проверка на всяка процедура за придобиване на постоянно пребиваване на основание инвестиции за последните 10 години. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид.

Целта, по думите му, е да се види кой-как е манипулирал, какви удостоверения са издавани, какви са използвани и колко граждани са влезли (в страната - бел. авт.) на това основание. "С предложенията отменяме механизмите за придобиване на постоянно пребиваване на основание извършена инвестиция", уточни Хамид. 

"Българското гражданство на основание инвестиции и постоянното пребиваване на основание инвестиции дава еднакви права – свободно движение на територията на Европейския съюз", каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той посочи, че ДПС внася законодателни промени, за да отговори на критиките и очакванията на европейските ни партньори. 

Хамид Хамид припомни, че по инициатива на ДПС са отпаднали т. нар. "златни паспорти". Отмяната стана факт с внесен от Министерския съвет законопроект за изменения в Закона за българското гражданство, който бе гласуван на второ четене преди няколко седмици. Депутатът от ДПС коментира, че е необходимо през Закона за чужденците да се види какви "фиктивни инвестиции" са направени, като, по думите му, от процедурата по издаване на гражданство са се възползвали основно китайски и руски граждани.

На въпрос как от ДПС си обясняват, че предимно китайци и руснаци са получавали гражданство срещу инвестиция, Хамид отговори: "Не можем да си го обясним, освен че има някаква схема, в която участват много лица. Изнасяли сме пред вас сигнали и твърдения кои от тях са замесени. Виждаме напоследък, и някои са освобождавани от длъжности. Там коментарът ни е, че гущерът си реже опашката, но може би е време и опашката да проговори за двуглавия гущер".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ