Субсидии - само за продадена земеделска продукция!

Субсидии - само за продадена земеделска продукция!

Държавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци. Субсидията ще бъде отпускана на базата на доходите от реализирана продукция на земеделците. Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев, чието е и предложението за новата схема.

„По-голямата част от насажденията в България са заети с трайни насаждения. Нито при трайните насаждения, нито при животновъдството е възможно в рамките на тази календарна година да се отчете ръст с мерките, които се взимат в момента. Вън от всякакво съмнение е, че плодовете, розите и животновъдството се нуждаят от подпомагане. Както се разбрахме с премиера Борисов и министър Танева, само да мине кризата с коронавируса, ще говори какво ще правим и с другите сектори“, обясни Кунчев.

За разлика от сега действащите мерки за обвързаното подпомагане, когато се искаше някакъв минимален добив от декар, без да се държи сметка на каква цена е реализиран, тази мярка цели да се дадат допълнителни субсидии на дохода на земеделските производители. Това означава, че земеделският производител трябва да произведе и да продаде съответно зеленчуци и на база дохода, получен от продажбата, да получи допълнителни субсидии. 

„Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия. Всеки стопанин трябва да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв обем и дали ще успее да реализира продукцията”, аргументира се Кунчев.

Причината за промяната в начина на изчисляване на субсидиите са злоупотреби с префактурирането на земеделска продукция. Например, да се продаде 1 тон краставици за 1 лев, а във фактурата пише, че се продават за 20 стотинки, като по този начин се ощетява бюджета.

„Приехме предложението на Кунчев тази допълнителна подкрепа да бъде по дохода, който производителите ще докажат като реализирана продукция”, уточни министърът на земеделието Десислава Танева.

От днес земеделските стопани, които попадат в новия обхват на новата мярка 13.3 могат да заявяват площи. За 3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони по мярка 13.2, но които отпаднаха с предифинирането, първо ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар.

Над 65 000 земеделци са подали заявления по различните схеми и мерки за плащане на площ, съобщиха междувременно пред БНР от Държавен фонд "Земеделие". Въпреки ограниченията в придвижването, наложени заради извънредното положение, под 4% от фермерите са подали заявленията си по електронен път. Две седмици преди крайния срок кандидатите за субсидиране са почти толкова, колкото и миналата година. 65 474 бяха в предишната кампания фермерите, които поискаха евросубсидиране, а до момента в системата ИСУН на фонд “Земеделие“ са подадени 65 180 заявления. Ежегодно земеделските стопани у нас заявяват за финансово подпомагане на площ около 39 хектара земя, като тенденцията е към естествено окрупняване – по-малко фермери заявяват повече земя.

„Добрата новина е, че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година. Това е изключително инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП успя завчера да мине на комисия. България успя с още една инициатива в ЕП, касаеща значително по-голям брой земеделски стопани - сектор "Тютюнопроизводство" и преходно национална помощ за животновъдството. Това са овцете и козите без селекционен контрол. Гласува се в ЕП в комисията по земеделие се гласува възможността преходно национална помощ като инструмент да остане за преходния период, който в момента 1+1 година. Това е втори наш успех. Очакваме до юни месец да финализираме успешно тези две инициативи на България, които са в интерес на нашия земеделски сектор”, каза още министърът на земеделието.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ