Държавният департамент на САЩ оповести условието за връщане на Русия в Г-7, пише руско издание

 Държавният департамент на САЩ оповести условието за връщане на Русия в Г-7, пише руско издание

Държавният департамент на САЩ оповести условието за връщане на Русия в Г-7, пише руско издание

Държавният департамент на САЩ оповести условието за връщане на Русия в Г-7, пише в заглавие  в. "Известия", цитиран от БТА.

Специалният представител на САЩ в преговорите за Украйна Кърт Волкър припомни в понеделник пред украинска телевизия, че Русия бе изключена от тогавашната Г-8 през 2015 г. заради анексията на Крим. По думите му той би се радвал да види как всичко се връща обратно - Русия връща полуострова на Украйна. "И това би създало чудесни възможности за подновяване на сътрудничеството", каза Волкър пред телевизия "Прямой".

Вестникът припомня изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е целесъобразно Русия да бъде отново включена в Седморката, тъй като много въпроси от дневния ред засягат Москва. Редица страни-членки обаче посочиха евентуалното уреждане на ситуацията в Украйна като условие за връщане на Русия във формата Г-8, напомня "Известия".

"Защо упорства толкова Доналд Тръмп?" - се пита в "Росийская газета" анализаторът Фьодор Лукянов.

"Първо, той изобщо си е човек упорит и напорист, обича да прокарва силово гледната си точка, дори ако е непопулярна. В случая това е начин да покаже на европейските си партньори, че все едно ще стане така, както поиска президентът на САЩ. И колкото са по-задружни възраженията, с толкова повече охота ще ги пренебрегне той, повтаряйки своето. С други думи, въпрос на вътрешна йерархия в клуба. А и във вътрешноамериканската политика: щом всички са толкова против Путин, аз заради принципа ще съм "за" и нищо не може да ми сторите.

Второ, Тръмп се разминава с повечето си партньори от Седморката по много въпроси, и то концептуално, щом стане дума как да се решават едни или други международни проблеми. Тръмп клони към силовата логика на "реалната политика" повече от всички останали членки на тази група и по редица теми по-лесно би намерил общ език с Путин, отколкото с (германската канцлерка Ангела) Меркел или премиера на Канада (Джъстин) Трюдо", отбелязва политологът.

"От друга страна, темата за възстановяване на Г-8 е удобна и за европейците - допълва той. - Континенталните държави са вече уморени от конфронтацията с Русия. ЕС има нужда от нормализация на отношенията, притъпяване на политическите разногласия в името на по-продуктивно икономическо взаимодействие (. . .) И нещо парадоксално, за европейците Путин би бил полезен по същия начин, както и за Тръмп - за да разширят пространството си за маневри и да заздравят позициите си в трудното теглене на въже, най-вече с американския президент. По някои теми Русия е по-близо до ЕС, отколкото до САЩ."

Накрая, и от едната, и от другата страна на Атлантика личи тревога от разрастващото се сътрудничество между Русия и Китай. Френският президент Еманюел Макрон открито заявява, че фокусът на Русия трябва отново да бъде изместен към Запада, останалите накланят към същото. Значи не е зле и да подмамят Русия с връщане в сдружението, доскоро смятано за най-елитното и влиятелно на планетата, обяснява московският експерт.

Възстановяването на Осморката обаче не е верният път за Русия, смята той. Русия има нужда не от поредното люшване на махалото в обратна посока, а от устойчиво развитие в сътрудничество и с Пекин, и с други столици, на първо място азиатски, после и европейски. Москва има остра нужда да преодолее дихотомията "Западът или Изтокът" в полза на подхода "и Западът, и Изтокът", заявява публицистът в "Росийская газета"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ