Екоминистърът: При предсрочни избори отговорността ще отиде при президента

Екоминистърът: При предсрочни избори отговорността ще отиде при президента

Екоминистърът: При предсрочни избори отговорността ще отиде при президента

Ако имаме предсрочни избори, президентът може да си провали предизборната кампания, ако не намери вярното решение за служебен кабинет. Това заяви в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

"Когато се правят политически изказвания, за да се харесаш на хората, помисли какво правиш в международен план и че гониш инвеститори. В политически план всички са победители след изборите, но един победи за 5-ти път. Картата е оцветена цялата в ГЕРБ. Всеки се опитва да прави някакви коалиции. Да подкрепиш програма и нещо, което си заслужава, всеки може", посочи Димитров. 

Според него, ако имаме предсрочни избори, цялата отговорност, която носи премиерът, ще отиде при президента. "Властта върви с отговорността. "Блазе му" на президента, ако тръгнем със служебен кабинет. Трябва да се направи светкавично кабинет и той трябва да работи два пъти по-добре от нормален кабинет, за да не кажат хората, че работи лошо. Може да си провали предизборната кампания за президент, ако не намери вярното решение за служебен кабинет. Тези 3 месеца ще рефлектират върху него след 6 месеца. Цялата му отговорност, която носи, ще е за това, което ще състави като кабинет и всичко ще се пише на неговия гръб", заяви екоминистърът. 

По думите му, коалиционното правителство трябва да има ясна програма. "Не виждам как от 6 програми ще се направи една. Не знам как ще стане това, като още от сега те слагат непреодолими прегради. По време на избори и след тях не трябва да се казва нещо в повече, защото после не могат да се върнат назад", допълни той. 

Равносметката на Емил Димитров от управлението е, че си е изпълнил ангажиментите. "Изкарахме мандата, язовирите са пълни, получих признание от бизнеса, което не съм очаквал, че ще получа. Дойдоха дипломати да ме питат какво се случва в България. В екологията има неща, които ако се случат днес не по правилния начин, ги разбираш след 6 месеца или след една година, но вече е късно. В момента виждам див популизъм, който ще навреди много на държавата. Но тъй като не съм се ангажирал да помагам, сега ми е лесно. Но има неща, които ако не се случат сега, всичките тези мечтани еврофондове, може и да не дойдат в този обем, а може и тази част, която дойде после да се окаже, че ние ще си я платим и после няма да ни я възстановят. Имаме наказателни процедури, имаме процедури за чистотата на въздуха, които вече са влезли в сила и вече 20 милиона лева ще плащаме глоби за това, че последните три години не отделихме 100 милиона лева за общините", уточни Димитров.

Екоминистърът беше категоричен, че Черноморието ще има вода за следващите 2 години. "Оставям пълни язовири на 83%. Можеше и да са на 100%, но ако прелеят, е лошо. Те се пълнят от дъжд и сняг, но се празнят по много начини. Трябва да се намалят загубите, да се спрат ВЕЦ-овете и да се управляват правилно. От "Искър" сме изпразнили 150 млн. куб. м, защото имаме 270 млн. сняг в планината, които трябва да преминат през София без да я наводнят, но никой не знае кога ще се стопи. Имам още 30 притеснителни дни – излишната вода да я преведем през ВЕЦ-овете, за да могат да я преработят енергийно, да не наводним градовете и да се съобразяваме с природата. Яз. "Камчия" прелива и пълни яз. "Георги Трайков" така, че да има за 4 години вода за промишлеността на Девня. Язовирите "Стреченска бара", "Христо Смирненски", "Йовковци" са пълни. "Искър" също има вода за 4 години", посочи Димитров. 

Той отчете и пропуските "Има от какво да се притесняваме. Много от кметовете не са си разчистили речните корита. Имаме наказателна процедура за пречиствателните станции. Очакваме пари от Европа, но това си е и ангажимент. Ще ми е много интересно след мен – какво ще се случи в следващите 6 месеца", каза още екоминистърът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ