Какво включват санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия?

 Какво включват санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия?

Какво включват санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия?

Решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народна републики в понеделник първо предизвика международно недоволство, което за част от държавите след това се изрази в налагането на санкции. Европейският съюз и САЩ представиха сходни мерки срещу Русия, свързани както с финансови институции, така и с отделни лица във федерацията, а Украйна ги приветства и призова за силен удар върху руската икономика.

Мерките на Европа

Външните министри на ЕС се обединиха около пакет от санкции след вчерашната си среща, който бе представен от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел на съвместна пресконференция с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан. По време на разговорите България е била представена от министър Теодора Генчовска.

„Ние сме в особено опасен момент за Европа“, предупреди Борел и допълни, че Путин е „подкопал суверенитета на Украйна“ с признаването на ДНР и ЛНР.

27-те страни членки на блока са се обединили единодушно около пакет от санкции, който „ще нарани Русия и ще я заобли много“. По думите на Борел ЕС действа координирано с Великобритания, Канада и САЩ.

Налагат се санкции срещу всички 351 депутати от Държавната дума на Русия, гласували в полза на признаването на независимостта на ДНР и ЛНР миналата седмица, както и срещу 27 физически лица и фирми, включително лидери, хора от сферата на отбраната и банки. Достъпът на правителството в Москва до капиталовите и финансовите пазари в Европа се ограничава.

В Украйна ще бъде изпратен екип по киберсигурност, съставен от специалисти от държавите от европейската общност, който ще работи по защита на страната от кибератаки.

„Ще увеличаваме нивото на санкции постепенно според поведението на Русия“, допълни Борел, с което даде знак, че това е само първата фаза от наказания срещу Москва. Льо Дриан на свой ред коментира, че Русия „потъпква международното право“ и „нарушава своите ангажименти“.

 

 

След пресконференцията самият Борел написа в профила си в Twitter: „Без повече пазаруване в Милано, парти в Сен Тропе и диаманти в Антверп. Това е първа стъпка.“ Около два часа по-късно туитът бе изтрит, но въпреки това продължи да циркулира в социалната мрежа, споделян от други потребители.

 

 

Какво предприеха САЩ?

„Това е началото на руска инвазия в Украйна“, заяви американският президент Джо Байдън, визирайки признаването на ДНР и ЛНР, по време на брифинг в Белия дом, на който обяви първоначалните санкции, които страната му има намерение да наложи на Русия.

Щатите замразяват активите на две руски държавни банки – Внешекономбанк и Промсвязбанк, както и на техните подразделения. Освен това на американските фирми и физически лица се забранява да извършват трансакции с двете финансови институции. Ограничава се и достъпът им до щатския долар и ще бъдат изключени от глобалната финансова система според изявление на Белия дом.

На петима руснаци, считани за близки до руското правителство, ще бъдат наложени индивидуални санкции – на директора на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников и сина му Денис, на бившия премиер Сергей Кириенко и сина му Владимир, както и на главния изпълнителен директор на Промсвязбанк, Пьотр Фрадков.

Въвеждат се забрани за държавния дълг на Русия, ограничаващи участието на физически лица и фирми в САЩ на вторични пазари за нов дълг, емитиран от Централната банка, Националния фонд за благосъстояние и Министерството на финансите на Руската федерация. Достъпът на държавата до пазари и инвеститори в САЩ става ограничен.

„Това означава, че отрязваме руското правителство от западно финансиране. То вече не може да събира пари от Запада и не може да търгува с новия си дълг на нашита или на европейските пазари“, поясни американският президент Джо Байдън по време на брифинг, на който обяви първоначалните санкции, които страната му има намерение да наложи на Русия.

Освен това страната предислоцира част от мобилизираните си в Европа военни части и техника в Естония, Латвия и Литва. „Нека бъда ясен – това са напълно защитни действия от наша страна“, предупреди държавният глава на САЩ. Според източници на CNN около 800 войници ще се преместят от Италия в Балтийския регион, а там ще пристигнат и бойни самолети F-35 от Германия, както и хеликоптери Apache от Полша. Това вероятно ще се случи следващата седмица.

 

 

„И заради действията на Русия работихме с Германия да осигурим, че „Северен поток 2“, както обещах, няма да продължи напред“, допълни Байдън, визирайки вчерашното решение на канцлера Олаф Шолц за спиране на сертифицирането на тръбопровода.

„Кой, в името на Бога, Путин си мисли, че му дава право да обявява нови така наречени държави на територия, която принадлежи на негови съседи? Това е грубо нарушение на международното право и изисква твърд отговор от международната общност“, коментира Байдън.

Япония също наложи санкции – премиерът Фумио Кишида съобщи, че страната спира издаването на визи и ще замрази активите на хора, участващи в признаването на независимостта на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск. Забранява се и вносът и износът от и за тях. Освен това Япония забранява издаването и циркулацията на руски облигации на своя територия, предаде CNN.  

Австралия въвежда забрани за пътуване и насочени финансови санкции към осем членове на Съвета за сигурност на Руската федерация. Ще има и „силни“ икономически санкции срещу контролираните от сепаратистите райони, насочени към транспорта, енергетиката, телекомуникациите, запасите от нефт, газ и минерали. Санкции ще има и за няколко руски банки.

Канада излезе с първи санкции срещу Русия, включващи забрана за канадците да правят всякакви финансови сделки с ДНР и ЛНР, както и да се занимават с изкупуване на руски държавен дълг. Премиерът Джъстин Трюдо каза, че правителството му ще санкционира и членовете на руския парламент, гласували за решението за признаване на двете републики за независими. Страната ще приложи допълнителни санкции и срещу две руски банки и ще предотврати финансови сделки с тях.

Допълнителни до 460 човека от канадските въоръжени сили ще бъдат изпратени в Източна Европа. „Това включва повече войски в Латвия, както и разполагането на допълнителна фрегата и самолет за морски патрул“, каза Трюдо, цитиран от „Ройтерс“.

Украйна поиска силен удар върху руската икономика

„Украйна силно вярва, че времето за санкции е сега и в този контекст приветстваме днешното обявление за санкции от президента Байдън“, заяви по време на брифинг във Вашингтон украинският външен министър Дмитро Кулеба, който се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкън вчера.

„Светът трябва да отговори с цялата си икономическа мощ и да накаже Русия за престъпленията, които вече извърши и изпреварвайки престъпленията, които планира да извърши. Ударете руската икономика сега и я ударете силно“, призова той.

Кой наложи санкции досега?

Британският парламент Борис Джонсън реши да замрази активи на пет големи руски банки и три заможни физически лица. „Това е първият транш, първият бараж от това, което сме готови да направим“, каза той пред парламента вчера. „Всички активи, които държат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и на засегнатите лица ще бъде забранено да пътуват дотук“, допълни той. Санкционираните банки са Россия, ИС Банк, Дженерал Банк, Промсвязбанк и Черноморска банка. Наказаните лица са Генадий Тимченко, Игор Ротенберг и Борис Ротенберг.

Първата реакция дойде от Германия, където Олаф Шолц обяви, че спира процеса по сертифициране на „Северен поток 2“, чийто старт щеше да удвои доставките на руски газ в Германия. На пресконференция той каза, че е поискал от икономическия министър да предприеме нужните стъпки, за да се увери, че сертифицирането няма да се извърши при настоящите условия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ