Финансовият министър: Длъжни сме да внесем бюджет за 2022 г.

Финансовият министър: Длъжни сме да внесем бюджет за 2022 г.

Финансовият министър: Длъжни сме да внесем бюджет за 2022 г.

Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него. Така финансовият министър Валери Белчев отговори на критиките, че финансовото министерство е предложило Бюджет 2022 г., а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети и да го предложи. Днес Белчев е гост в рубриката "Властта говори! Открито", която Министерският съвет стартира във Фейсбук.

"Ние сме длъжни да внесем бюджет. Коалиционните преговори не са приключили и не знаем накъде ще отидат. Нямаме правото и възможността да чакаме това", каза Белчев. 

Финансовият министър заяви, че в проекта на Бюджет 2022 не се предвижда увеличение на данъците. Предвиждат минималната работна заплата за следващата година да стане 710 лв., като това засяга заплащането на около 700 000 граждани. Предвижда се и повишение на заплатите с 5% на всички служители в държавната администрация. Увеличават се с 20% надбавките, както и помощите за дете във втората година от майчинството. Минималната пенсия се планира през следващата година да бъде 370 лв. плюс надбавка от 60 лв. поне за първите 6 месеца с COVID мерките. 

"За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Искаме да се погрижим за доходите на българите – те да не спадат и да не страдат от движенията в икономиката, покачването на цените и т.н. Много е важно абсолютната стойност на доходите на пенсионерите да не спада. Досега имаха доход от 420 лв. Нашата цел е този доход да не спада и да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато отпоаднат COVID мерките, да спадне. Направихме предложение базовата пенсия да бъде 370 лв. и да има 60 лв. надбавка и да стане общо 430 лв. Когато пандемията приключи, в най-лошия случай пенсионерът ще получава 370 лв. Пенсионна реформа не сме в позиция да правим. Минималната пенсия планираме да бъде 370 лв. плюс COVID надбавка от 60 лв.", добави Белчев.

Финансовият министър каза, че инфлацията притеснява всички, но тя не е толкова висока. "Инфлацията се засили в края на годината заради ръста в цената на газа и електроенергията. По последни прогнози вероятно темпът ще бъде овладян в следващите няколко месеца. Не очаквам шокови инфлации следващата година", каза още министърът. 

По думите му, не се планира да издаваме нов дълг. "3.8 млрд. сме изтеглили дотук. Приходната част върви добре. Не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии. Към ноември месец разполагаме с излишък. Шоково харчене няма да има. Има планиран дефицит, но е твърде вероятно бюджетът да приключи балансиран, дори с излишък. Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък", коментира той. 

"Смятам, че ще успеем да влезем в рамките на 2.9 % дефицит. Инфлационните очаквания се променят текущо, но около 4% и нещо е реалистично да се очаква. Таванът, с който разполагаме е в рамките на 12 млрд. дълг, но предполагам няма да се налага да стигаме до него. Това е сума, която се залага като потенциална възможност за теглене на дълг. Една трета от него би отишла за погасяване на предишния дълг, а останалото – за дефицит", добави финансовият министър.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ