Франция привика посланиците си от Австралия и САЩ

Франция привика посланиците си от Австралия и САЩ

Франция привика посланиците си от Австралия и САЩ

Франция привика извънредно посланиците си от Австралия и САЩ заради сделка, в резултат на която островната държава може да придобие ядрени подводници. Решението е лично на президента Еманюел Макрон и ясно показва недоволството му от направените по-рано тази седмица уговорки по ново споразумение.

Алиансът в сферата на сигурността, наречен AUKUS, бе обявен в съвместно изявление на британския премиер Борис Джонсън, австралийския му колега Скот Морисън и американския президент Джо Байдън. В резултат на сделката Щатите ще предоставят на Австралия технологии и възможност за разполагане на атомни подводници.

Това, което подразни Париж в случая, е фактът, че в сряда Канбера се изтегли от споразумение за купуване на построени във Франция подводници с конвенционално задвижване на стойност 66 млрд. долара.

Така за първи път в историята на дългия съюз между САЩ и Франция, датиращ от 1778 г., посланик бе отзован за консултации в Париж по подобен начин, припомня „Ню Йорк Таймс“. „Това изключително решение е оправдано от изключителната сериозност на съобщенията, направени на 15 септември от Австралия и САЩ“, се съобщава в изявление на външния министър Жан-Ив льо Дриан, който по-рано определи ситуацията като „нож в гърба“.

Дотук се стигна, след като през 2016 г. Австралия избра френския корабостроител Naval Group за изграждането на нов подводен флот. Само преди няколко седмици и двете държави потвърдиха сделката.

Макрон превърна позитивните отношения с Австралия в крайъгълен камък в стратегията за разширяване на ролята на Европа в посрещането на предизвикателствата около възхода на Китай. Тъй като американската компания Lockheed Martin бе партньор по споразумението за производството на френските подводници, то се разглеждаше в Париж като пример за това как Франция и САЩ могат заедно да работят в Азия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ