ГЕРБ пита тече ли скрита приватизация на ВМЗ-Сопот

ГЕРБ пита тече ли скрита приватизация на ВМЗ-Сопот

ГЕРБ пита тече ли скрита приватизация на ВМЗ-Сопот

"Тече ли овладяването от частни фирми на ВМЗ, участва ли президентът Румен Радев в тази скрита приватизация чрез двамата министри и колко плаща военната олигархия за тези услуги? ", гласи един от въпросите, зададени днес от ПП ГЕРБ и насочен конкретно към държавния глава на брифинг по повод разрастващия се скандал с внезапното уволнение на шефката на Държавната консолидационна компания /ДКК/ Ваня Караганева.

От партията определиха като "символ на пленената държава" многобройните нарушения, изброени в съобщението на Съвета на директорите на ДКК за освобождаването на Караганева и призоваха отговорните органи, включително МВР, да се самосезират във връзка със случващото се в Държавната консолидационна компания /ДКК/, както и да "осветят" проблема около освобождаването на Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на компанията. 

Да не оставят този скандал, който тресе Министерството на икономиката /МИ/ и държавата, извън светлината на прожекторите, надяваме се министърът на икономиката Даниела Везиева да отговори в рамките на днешния ден, коментира на брифингаа Александър Иванов от ГЕРБ. 

"Всяка нова власт, било то и служебна, заслужава толеранс – от страна на медии и на политическите опоненти. 7 месеца вече, откакто управлява служебният кабинет на президента Радев, прокламиращ себе си като братство, може би и сестринство на почтените. 7 месеца изчерпаха този толаренс", допълни той.

Еднолично вземане на решения от колективен орган са причината държавата да бъде ощетена с десетки милиони левове и да се приватизира Държавния военно-промишлен комплекс, обясниха от партията на Борисов. 

"Кирил Петков и Даниела Везиева, в качествата си на служебен министри, управляваха Министерството на икономиката, което е принципал на ДКК. А под нейната шапка са множество държавни дружества, основната част от които са от военно-промишления комплекс. От вчера Съветът на директорите на ДКК освобождава Караганева от длъжността й на изпълнителен директор. В констатациите за нейното освобождаване се говори за много действия и бездействия, ощетяващи държавата с десетки милиони левове", посочи Александър Иванов от ГЕРБ по време на брифинга. 

Той изброи няколко от действията на уволнената шефка на ДКК. "Ваня Караганева, с еднолично решение, е прекратила правомощията на адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела. Тя, еднолично, без да се съобразява с Борда и препоръките на финансовия контрольор, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и платена услуга с ново адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лева. Това ли е начинът за спестяване на държавни средства?", коментира Иванов. 

Като скандален факт от ГЕРБ отчитат и това, че Караганева, в разрез със Закона за публичните предприятия (в закона се поставя задължително условие член на Брода на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател, бел. ред.) подписва декларация, че не заема друга длъжност, докато в същото време е работила в Българската агенция по инвестиции, която също е на пряко подчинение на Кирил Петков и Даниела Везиева. 

По думите на Александър Иванов, изнесените данни препращат към момента, когато Кирил Петков като служебен министър на икономиката "беше много загрижен за ДКК, имаше желания за разделяне на дружеството", в което сериозно са застъпени стратегически фирми от ВПК с огромно социално значение. "Само във ВМЗ работят около 4000 души", посочи Иванов. 

Констатиран е отказ на Ваня Караганева да се изплащат в срок задължения към НОИ и НАП и към доставчици, сред които е посочен и ЧЕЗ, каза Любомир Талев от ГЕРБ. За пръв път, добави той, е взето решение и е дадено разрешение ВМЗ-Сопот да предоставят изключителни права върху цялата си продукция на частна фирма без допитване до Съвета на директорите, без оценка на риска. Нещо повече, Караганева еднолично, без консултация със Съвета на директорите, е подписала извънсъдебна спогодба за около 50 млн. лв. И пак еднолично е взела решение за смяна на банката, обслужваща ДКК, посочи още Талев.

От ГЕРБ определиха като исторически прецедент даденото разрешение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят изключителни права на частна фирма. От сега нататък всички 4000 души, които работят във ВМЗ ще работят за частна компания, отбелязаха от партията и зададоха 3 въпроса:

- Вярно ли е твърдениято на Караганева, че всичките й действия са били по заповед на министрите на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева?

- Знаел ли е тогавашният министър на икономиката Кирил Петков, че назначавайки Караганева в ДКК, тя е служител и на Българската агенция по инвестиции?

- Г-н Радев (б.р. към президента Румен Радев), тече ли овладяването от частни фирми на ВМЗ? Участвате ли в тази скрита приватизация чрез двамата министри и колко плаща военната олигархия за тези услуги? 

ОТ ГЕРБ припомниха, че по време на първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017-та година, Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието. По думите му, слеед това Караганева е назначена без конкурс на ръководната позиция в ДКК и след като се вдига шум за това, конкурс е организиран и Караганева го печели.

ДКК освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор месец след назначаването й

Припомняме, че Съветът на директорите на ДКК обяви, че е освободил Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК само месец след нейното назначение. Като мотиви за уволнението й се посочват редица нарушения, които тя е извършила. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член.

От ДКК посочват, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор. 

Министър Везиева иска оставки заради уволнението на шефката на ДКК

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева обаче се застъпи за Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението за уволнение на Ваня Караганева. 

А от Държавната консолидационна компания отговориха на министър Везиева, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. 

"Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", допълват от дружеството. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ