Гласуваме за европарламент. Какво трябва да знаем?

Гласуваме за европарламент. Какво трябва да знаем?

Гласуваме за европарламент. Какво трябва да знаем?

Днес ще се проведат избори за Европейския парламент. Всеки гражданин, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава - член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Днес ще можем да упражним правото си на глас от 7 ч. сутринта до 20 ч. вечерта, с възможност за удължаване до 21 ч., ако има опашки. В бюлетината за вота има 27 партии, коалиции и независими кандидати, плюс квадратчето "не подкрепям никого". От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. 

6 355 633 са българските граждани, които имат право на глас на евровота. Освен в страната, българи ще гласуваме и в 191 секции, разположени в 64 държави.

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. 

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва да са заявили желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Избирателите ще гласуват за 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

В България не е нужно да се регистрирате преди изборите, тъй като това се прави автоматично от властите. Ако сте променили адресната си регистрация по документи, е добре да проверите дали сте в правилния избирателен списък.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

На евровота ще участват общо 318 кандидати. Те са издигнати от 13 партии, 8 коалиции, има и 6 независими.

Ето пълния списък:

1.“Патриоти за Валери Симеонов”

2. Път на младите (НДСВ и Новото време)

3. ВМРО - Българско национално движение

4. Инициативен комитет Ваня Григорова

5. Партия на зелените

6. ПП “Волт”

7. Николай Ненчев - независим

8. Венислава Атанасова - независим

9. “Възход”

10. КП “Коалиция за България”

11. Десислава Иванчева - независим

12. ГЕРБ

13. Демократична България (Да, България и ДСБ)

14. ПП “Атака”

15. Минчо Куминев - независим

16. ДОСТ

17. Пряка демокрация

18. “БСП за България”

19. “Глас народен”

20. ДПС

21. “Движение заедно”

22. Българско национално обединение

23. “ВОЛЯ” - Българските родолюбци

24. “Движение 21”

25. Христо Симеонов - независим

26. “Движение презареди България"

27. “Възраждане”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ