Готвят нова методика за избор на директори на културни ведомства 

Готвят нова методика за избор на директори на културни ведомства 

Готвят нова методика за избор на директори на културни ведомства 

Подготвя се нова методика за избор на директори на културни ведомства като театри, оркестри, опери и други. Това обясни министърът на културата Велислав Минеков, който днес отговори на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Диалогът онлайн е по инициатива на служебното правителство, започнала преди седмица с рубриката "Властта говори! Открито". Минеков е вторият член на служебното правителството, който отговаря на въпросите на граждани онлайн. Първият беше колегата му с ресор финанси Кирил Петков. 

"Пожелах да видя всички последни конкурси. Тук министърът е възможно да избере подходящия човек при тази методика. Подходящият може да не е особено кадърен и достоен за това място, но той ще му бъде верен. Но това води до щета и е масово. Необясними са комисиите за избор на директор. За съжаление вътре има буквално казано маргинални организации. Или всичко е направено в стил имитация на жури. Трябва да има нова система и освен това ограничение в мандатността. Бяха ми дадени примери от Европа - не повече от два мандата от 4 или пет години. Това трябва да го обсъдим", на мнение е Минеков.   

Един от въпросите, зададени към Минеков засягаше темата за Централните хали и за превръщането им в хипермаркет. Той обаче отговори, че тази тема не е от компетентността на Министерството на културата. По думите на Минеков, новите собственици на Халите са представили идеята си преди 2-3 години и няма обяснение защо не е проведено обществено обсъждане. 

"Кой какво ще върши в собствения си имот е негова работа, но ако това трябва да стане, наистина Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация, така че ние ще държим на това, ще държим да се запази изцяло фасадата, ще държим да се възстанови вътрешната конструкция, забравения фонтан вътре, който е част от стойността. Ние не можем да забраняваме дейност", каза министърът на културата. 

Засегната беше и темата за проверките за дейността на българските културни институти в чужбина, както и темата – дали да не бъде създадена Комисия към Министерството на културата, която по прозрачен начин да определя и програмира дейността на тези институти, а не това да бъде оставяно в ръцете на директорите.

"Трябва да има комисия, която да е в по-разширен състав, тъй като аз също се съмнявам в дейността. Поради съмнения поисках да видя правилника за културните институти в чужбина. Общо взето има правилник, но не се спазва. На места чета транспортни разходи, които за една година са 122 000 лв. Не мога да разбера къде са отишли тези разходи", обясни той.

Относно темата за колекцията на Васил Божков и дали тя е стойностна, както и дали е редно предметите от нея да бъдат местени от хале в хале през няколко месеца, Минеков отговори, че местенето на колекцията не е дело на Министерство на културата. "Това е решение на Специализираната прокуратура и намирам това за много лошо. Предметите от колекцията представляват много голяма ценност, дори и на световния пазар. Доколко те са оригинални, аз не знам, защото трябва да се извърши идентификация от Специализираната прокуратура", добави министърът на културата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ