Холандия категорична, подкрепа за Шенген само след прогрес в борбата с корупцията

Холандия категорична, подкрепа за Шенген само след прогрес в борбата с корупцията

Холандия категорична, подкрепа за Шенген само след прогрес в борбата с корупцията

За пореден път Холандия даде заявка, че условието да ни подкрепи за Шенген е да види по-осезаем прогрес в борбата с корупцията. Позицията беше потвърдена от външния министър на кралството Стеф Блок, който е на посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Холандия ще подкрепи България за Шенген, когато постигнете прогрес в борбата с корупцията и въведете по-стриктна система за борба с трафика на хора”, заяви Блок.

Въпреки препоръките, Блок заяви, че е впечатлен от прогреса по външната граница. „Впечатлен съм от постигнатия прогрес, премиерът ми показа многобройни снимки от съоръженията по външната граница”, каза той, изразявайки разочарование, че  не е успял да ги види на живо.

Външният министър на България Екатерина Захариева заяви, че е крайно време България да се присъедини към Шенген. По думите й от началото на годината има 100 случая на разследвани трафиканти на хора. „Когато видят на място резултатите ни, съвсем скоро се надявам Холандия да вземе решение в полза на България“, посочи Захариева.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към Еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова.

„Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

В хода на разговора Бойко Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин“, каза Борисов.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов заяви, че България високо цени подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

Конструктивното двустранно сътрудничество също беше акцент в разговора между българския министър-председател и министър Стеф Блок. Засилването на партньорството беше обсъдено в контекста на 110-та годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия. Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар.

През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1,994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774,3 млн. евро, което бележи ръст с 17,1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9,8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7,8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ