„Демократична България“ ще подкрепи правителство, което може да се справи с корупцията

„Демократична България“  ще подкрепи правителство, което може да се справи с корупцията

„Демократична България“ ще подкрепи правителство, което може да се справи с корупцията

„Задачата за съставяне на правителство в този фрактуриран парламент, с толкова много разделителни линии и с такава сложна политическа аритметика и геометрия, очевидно е сложна. Ние обаче сме обещали на нашите избиратели и мисля, че цялото общество очаква да бъде формирано правителство не на всяка цена, а такова, което наистина може да промени България“. Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ключовото понятие за нас е корупцията. Корупцията е това е, с което правителството трябва да може се справи. За нас това ще бъде теста как да оценим дали правителството заслужава подкрепа или не", добави той.

Иванов отново припомни, че думата корупция се повтаря 24 пъти в докладът на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България.

„Казват ни го нашите партньори от САЩ с интервенцията по Магнитски. Корупцията в България не е просто въпрос на инвестиционен климат и спиране на краденето на еврофондове и бюджетни средства, тя е фундаментален проблем на националната сигурност и разрушава институциите и републиката. Ние за това я поставяме като крайъгълен камък на нашия подход по отношение на съставяне на правителство. Ще подкрепим правителство и ще работим за правителство, което ще се справи с такъв проблем“, коментира съпредседателят „Демократична България“.

Той заяви, че оценява високо инициираните от „Има такъв народ“ разговори, но на този етап тези разговори не са насочени към постигане на споразумение и се водят без обявени имена, за да може да се прецени дали заявки, които се правят, са твърд политически ангажимент и дали хората, които се предлагат, могат да реализират тези заявки.

„В разговорите бе включено ДПС. Това не е нещо, на което от „Демократична България“ ще погледнем като на безпроблемно. Ние многократно призовахме формулата за бъдещото управление да стъпва на воля да се осигури управлението, а не само правителството. Управлението е процес, а правителството е просто един състав на кабинет, който се гласува еднократно.“, коментира Иванов.

По думите му управлението трябва да има възможност да предлага решителна програма в парламентарна конфигурация, която може да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.

„Ако някои ако някой иска наистина подкрепата на „Демократична България“, ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист, параван, а партньор, за което ние сме готови, личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси“, каза Иванов.

Той поясни, че от „Демократична България“ не предлагат собствени номинации, но посочи, че  има хора в служебното правителство, които привличат огромно доверие, давайки за пример Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков. „Не разбирам защо не се прави усилие да бъдат интегрирани в такъв кабинет“, допълни Иванов.

„На второ място за нас ще бъде много важно това правителство да има ясен програмен ангажимент с няколко теми, свързани с  възможността българската държавност да бъде освободена от корупцията. Това включва ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа на правосъдието чрез промяна на Конституцията, колкото и сложно да е това. На второ място, трябва да имаме обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната конфигурация, която ще подкрепя това правителство, за изчистване на регулаторите един по един от „корупционни калиники“. На трето място, службите трябва да бъдат изчистени. Трябва да приложим мерки за изчистване на финансовата система от „мръсни пари“ и да приемем мерки за възстановяване на българския енергиен суверенитет.“, каза той.

От политическата сила очакват и програма за справяне със следващата ковид вълна.

Иванов заяви, че  „Демократична България“ още днес ще започне събиране на подписи за анкетна комисия, която да наблюдава прилагането на мерките по "Магнитски", да отговори на въпросите защо и как българските органи са "проспали" 700 млн.лв от хазарт, как Делян Пеевски е получил статут на недосегаем досега.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ