ДБ иска разговор за правителство на дълбоката промяна

ДБ иска разговор за правителство на дълбоката промяна

„Предизвикателства пред които е изправена страната ни са много. За съжаление, на първо място отново се връща проблема с това да се подготвим за следваща вълна от COVID и това не е нещо, за което може просто да си затворим очите. България и нейните институции, здравни власти и образовани бързо трябва да започнат да се подготвят за това каквато и да е вълната да можем да минем с минимални щети и прибягване до рестриктивни мерки“, това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултация с президента Румен Радев.

„На второ място, Европейската комисия посочва проблема с правосъдието в България като фундаментален за това не просто да не бъдат откраднати някакви пари, а те наистина да бъдат инвестирани в едно различно бъдеще, в което нашите деца са тук, а не някъде другаде“, добави той

Иванов посочи, че днес е публикуван доклада на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България, като в него думата „корупция“ за България се споменавала на 24 места.

„Това е абсолютен погром пред надеждата на България, че ще може да привлече капитали, които да се превърнат в работните места на бъдещето, така че нашите деца да могат да останат тук и да инвестират своята енергия, воля и интелект в България“, посочи той

„Намираме се на кръстопът и този парламент наистина има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Трябва да имаме редовно правителство, защото колкото и добре да се справят някои отделни представители на служебния кабинет, той е кризисна мярка и не може да бъде трайното решение“, допълни Иванов.

По думите му българският избирател не е дал на никого самостоятелната възможност да каже „аз ще управлявам“. Според него народът е показал с по-ниската избирателна активност, че очаква партиите да поемат цялата отговорност, а не просто да връщат топката обратно към избирателите.

„Демократична България ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля - дали като коалиционен партньор, дали като участник, дали като опозиция - ние имаме потенциал и ще участваме отговорно и при пълна готовност за отговорен принос от наша страна. Фокусът ни сега е върху първият мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува от гледна точка на подкрепа. Тя се пада на „Има такъв народ“ и аз се радвам, че ни предстоят разговори“, коментира Иванов, като добави, че на този етап темата за персоните няма да стои.

Той подчерта, че сериозният разговор ще бъде за формула за парламентарна конфигурация, която може да излъчи правителство на дълбоката промяна.

„Демократична България осъзнава своята отговорност да има правителство, но то трябва да бъде на промяната и модернизацията. Можем да бъдем и встрани от това правителство. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото тя не е наша - 350 хил. избиратели ни дадоха своя вот и ние много добре разбираме, че ги представляваме, така че много внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност", допълни още Иванов.

Румен Радев поздрави „Демократична България“ за това, че са водили активен диалог за проблемите, пред които е изправена страната и начина, за тяхното дългосрочно решаване

„Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да състави по възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа. Проблемите, които трябва да решавате са много, но аз искам да изостря вниманието върху нещо, което е от последния месец – бележките на Европейската комисия към последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Мога да ви уведомя, че изискванията на ЕС непрекъснато растат, защото има редица важни области, където Комисията иска да види, че отпусканите средства са изразходвани по най-добрия начин.“, коментира Радев.

По думите му сред условията за отпускане на средствата са посочване на ясен график за преход на въглищните региони, реформа в правосъдната система и изисквания за реформи в здравеопазването и пазарните механизми.

Президентът е категоричен, че има нужда от парламент с ясна реформаторска воля и активно правителство, обединено около общи принципи. „Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще имат ефект, защото ще доведат до реална модернизация на страната и повишен икономически темп на развитие“, добави той.

Радев отново подчерта, че не иска кабинет на всяка цена. „Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Това не влиза в моите правомощия и не искам да замесвам президентската институция в този процес. Настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички опции на диалога и на търсене на консенсус около интересите на Българи“, поясни той.

Право на мандатоносителя е да прецени как да форматира мнозинството. Притеснява ни не да се почне разговор с ДПС, а те да останат в разговора и да бъдат в крайната конфигурация, заяви по-късно на излизане от президенството съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той потвърди казаното и в залата за консултации, че ДБ няма намерение да прави номинации за министри, ако не бъдат поискани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ