Илияна Йотова: Президентът няма никакво намерение да прави политически проекти

Илияна Йотова: Президентът няма никакво намерение да прави политически проекти

Илияна Йотова: Президентът няма никакво намерение да прави политически проекти

Президентът няма никакво намерение да прави политически проекти. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Прекалено много се персонализира въпросът за алтернативата на това управление. Алтернативата е в хората, които бяха на българските улици и площади. До преди един месец всички казваха, че искат предсрочни избори, а сега не били готови. Няма партия в момента, която да не е готова. Амбицията за парламентарни избори съществува в избирателите и техните политически представителства, но в президента струва ми се, че не", заяви Йотова. 

Относно датата за предстоящия вот Йотова коментира, че президентът е дал достатъчен отговор по въпроса. 

"Прекалено много неизвестни има, за да кажем отсега защо е по-добре да се проведат на 28 март или през май. Президентът постъпи възможно най-коректно. Това са неговите правомощия, това е първата възможна дата за избори. След като всички убеждават, че нещата в държавата са под контрол, това е нормалната реакция на президента. Това дали в безопасно, или не, ще го кажат хората от научните среди", коментира вицепрезидентът. 

Илияна Йотова коментира и актуалната ситуация около пандемията. Според нея бързото приемане на ваксината от Европейската комисия е поставило страната ни в неизгодна ситуация.  "Нашият министър на здравеопазването и българското правителство имат четири дни, в които да информират населението за всички рискове и ползи на ваксината", допълни тя. 

Според нея, най-големият проблем на българина в момента не е страхът, че ще бъде заразен, а че няма да може да се лекува. "Българите нямат в еднаква степен достъп до здравеопазване. Трябва да видим как с общо усилия можем да излезем от тази криза. Трябва да имаме една пътна карта, в която да кажем кои са болниците, в коти ще се лекуват, как ще лекуват, да бъдат добре оборудвани, да бъдат така териториално разположени, че да има максимален достъп до тях и да се види какъв е наличният човешки ресурс. Най-точната оценка на кризата даде проф. Михаил Константинов, когато каза, че в сравнение със същиоя период на миналата година, имаме два пъти и повече по-голяма смъртност от 2019 г. Това ако не е оценка на това, което се случва, не знам кое е", допълни Йотова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ