Има ли авариен изход за Каталуня

Има ли авариен изход за Каталуня

Има ли авариен изход за Каталуня

Днес и утре ще са исторически дни или пореден епизод на остра реторика между Барселона и Мадрид.

Днес в 16,00 часа местно време сепаратисткият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон трябва да произнесе реч пред регионалния парламент за искането на Мадрид да приложи чл. 155 от испанската Конституция и да изземе управлението на автономната област.

По същото време парламентарна комисия в Мадрид трябва да обсъди същата тема, преди решителното гласуване в пленарна зала в петък. Утре и каталунският парламент ще заседава отново.

Рахой иска централното правителство да поеме управлението на Каталуня и да уволни Пучдемон и цялото му правителство.

Пучдемон е отклонил вчера предложението да говори пред испанския парламент днес, в навечерието на гласуването. Говорител на каталунското правителство, цитиран от Франс прес отбелязва, че това е отговорът на анонса на испанското правителството, че няма връщане назад за решението да поеме контрол над автономната област.    

Сепаратистите са разделени – хардлайнерите настояват за декларация за обявяване на независимост, каквито и  да са последиците, умереното крило търси път да спаси каталунските институции от контрола на Мадрид, коментира френският „Фигаро“.

Мадрид посочи авариен изход от кризата – ако Пучдемон разпусне автономния парламент и насрочи извънредни регионални избори, за което все още има право, централното правителство ще се откаже от прилагането на чл. 155.

Посланието беше изпратено от правителствени източници чрез испанските медии и през последните дни беше допълнено с няколко условия. Министърът на правосъдието в Мадрид настоя Барселона да каже ясно дали Пучдемон е обявил независимост, или не в речта си на 10 октомври, както и да признае задължението на каталунските институции да спазват законите, конституцията и съдебните решения.

„Още има време да се насрочат избори в Каталуня“, коментира Жозеп Борел, социалист, бивш министър и бивш председател на Европейския парламент. Социалистите искат да се избегне контрола на Мадрид върху регионалните институции и Пучдемон да се откаже от декларацията за независимост.  На същото мнение са бизнес средите, както и част от десноцентристката Партия на независимостта (партията на Пучдемон).

Един от големите привърженици на решението „избори“ е регионалният икономически министър Санти Вила. Над 1500 каталунски компании са изнесли централите си извън региона след референдума на 1 октомври.

Левоцентристите обаче настояват, че референдумът е дал демократичен мандат и обявяването на независимост е единственият начин Барселона да се противопостави на политическата репресия и на чл. 155.

Ако тръгне по този път Каталуня може да се озове в две паралелни вселени – независима република в ума на сепаратистите и испански регион под контрола на юнионистите и според действащите закони, обобщава „Фигаро“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ