Италианците гласуват днес

Италианците гласуват днес

Италианците гласуват днес

След разединителна и спорна политическа кампания, съпътствана от сблъсъци между крайнодесни и антифашистки протестиращи, около 30 млн. италианци ще гласуват днес за следвщото правителство на Италия, съобщава BBC.

Според наблюдателите е трудно да се посочи фаворит на днешните избори.

Кои са съперниците?

  • Партията "Пет звезди", основана през 2009 г. от комика Бепе Грило, популярна с критики си срещу политическия елит в страната и обещаваща универсална схема за основни доходи.
  • Партията  "Форца Италия” на Силвио Берлускони, която се съюзи с антиимигрантската лига и крайноесните "Италиански братя”. Берлускони подкрепи Антонияо Таяни като лидер, но и лидерът на лигата Матео Салвини има премиерски амбиции.
  • Демократическата партия на Матео Ренци, която си партнира с три по-малки партии, за да формира лявоцентристкия блок за ЕС, който в кампанията си обеща съживяване на икономиката. Ренци подаде оставка като министър-председател през декември 2016 г.

Предварителните проучванията на общественото мнение сочат, че партията на Силвио Берлускони "Форца Италия” е водеща, но няма да спечели мнозинство. Самият Берлускони (81) не може да заема длъжност до следващата година поради присъда за данъчна измама. Това обаче няма да му пречи като партиен лидер да взима важни решения по ключови въпроси.

А основните въпроси, които стоят в момента пред Италия са имиграцията и икономиката. 

Имиграцията доминира на изборите в Италия. Повече от 600 хил. мигранти са навлезли в страната от Либия през Средиземно море от 2013 г. насам. Берлускони нарече наличието на нелегални мигранти "социална бомба във времето" и обеща масова депортация.

Друг проблем е икономиката, която започна да се разраства отново, но почти 10 години след глобалната финансова криза, брутният вътрешен продукт на Италия остава с 5,7% по-нисък от предкризисните нива. През 2016 г. около 18 млн. души бяха изложени на риск от бедност, а безработицата е 11%.

Икономическата политика е ключово бойно поле, но според наблюдателите, партиите обръщат повече внимание на пенсионерите, отколкото на младите, което може да окаже огромно влияние на младите гласоподаватели.

Италия е четвъртата по големина икономика в ЕС и потенциалните победи на популистките и крайнодесни партии са основна грижа за някои европейски столици и за Брюксел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ