Франция и Германия ни се подиграват, отсече премиерът на Италия

Франция и Германия ни се подиграват, отсече премиерът на Италия

Германия и Франция се подиграват на Италия и Европейския съюз със своя договор, целящ постоянно място за Германия в Съвета за сигурност на ООН, заяви италианският премиер Джузепе Конте пред вестник "Кориере дела сера".

"Те мислят единствено за собствените си национални интереси", подчерта Конте, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на Франция и Германия подписаха тази седмица договор, по силата на който приоритет за германско-френската дипломация става постоянното членство на Германия в Съвета за сигурност на ООН.

"Със сигурност съюзниците ни едва ли вярват, че ще седим мълчаливо на масата и ще одобряваме решения, взети от другиго", каза Конте.

Изказването на италианския премиер е поредното от серията на нападки от Рим срещу Париж, след като по-рано италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че Франция не е заинтересована от стабилизиране на обстановката в Либия, защото това може да застраши нейните петролни интереси, а преди това неговият колега Луиджи Ди Майо обвини Париж в създаване на бедност в Африка и предизвикване на масова миграция към Европа.

Отговор от Париж дойде от министъра по европейските въпроси Натали Лоазо, която заяви, че Франция няма да си играе с Италия на конкурс за това кой е по-глупав.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ