Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на AstraZeneca у нас

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на AstraZeneca у нас

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на AstraZeneca у нас

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на AstraZeneca поради изтичащ срок на годност в края на юли. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването му в парламента относно готовността на страната за нова вълна на пандемията от COVID-19 през есента. Той отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ - СДС Деница Сачева за износът на ваксини към трети страни. 

Кацаров посочи, че за други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налагало част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни. 

По отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по "предварително разпределение". Това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант, посочи Кацаров.

Той отчете, че по време на служебното правителство, са били подобрени доставките до общопрактикуващите лекари, за да не се налага да пътуват и да отказват да участват в процеса на ваксинация. Също така са били разпространени брошури в пощенски станции и тото пунктове. Предстои и кампания с мобилните оператори. 

По думите на здравния министър Стойчо Каоцаров, към средата на февруари изпълнението на ваксинационния план е прекратено, без да е изпълнена която и да било от четирите фази. "Първата фаза на ваксинационния план е предвиждала ваксинирането на медиците. Общо около 200 хил. души, заети в сферата на здравеопазването. От тях са ваксинарани около 50 хил. души общо от тези, които са подлежали на ваксиниране през първата фаза. На 8 февруари Националният ваксинационен щаб тогава взема решение, че повече няма да следват фазите и че трябва да се отвори възможност за всички останали хора да се ваксинира и с изпълнението на ваксинационния план е приключило някъде в средата на февруари, от което време на нататък кой, където може, може да отиде да се ваксинира", каза още Кацаров. 

Според него, първата голяма грешка, допусната с плана за ваксинациите, е свързана с договарянето на ваксините. "България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини, които впоследствие са одобрени. Поради тази причина в началото на месец януари, поради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините Pfizer България остава с много малко ваксини. Общо 200 хил. души са получили по една доза докрая на февруари", обясни той.

Министрът отчете кои са двата основни риска пред следващата пандемична вълна на коронавирус. Първият основен риск е ваксинацията. "Ниският процес на ваксинация увеличава риска от лоши резултати в следваща пандемична вълна. Ако този процес не бъде ускорен в момента в този летен прозорец, няма да имаме добра основа при навлизането в следващата пандемична вълна", каза той. Според него вторият голям риск е лошото управление на кризата. "Третият голям риск е изключително лошото състояние на здравната система. Този риск не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана и зле финансирана", подчерта още Кацаров. 

Задълженията на болниците към края на първото тримесечие са 582 млн. лв. Това са задълженията на всички държавни болници в страната, от тях просрочени са 76 млн. лв. Падежът на задължението е минал. За миналата година от началото на миналата година досега държавните болници са получили от НЗОК финансиране в размер на 1 млрд. и 470 млн. лв. - за плащане за дейност. Отделно от това държавните болници са получили субсидиране, обясни здравният министър. Според него, въпреки щедрото финансиране, състоянието на болниците не е добро. "Това говори само за неефективност на управлението на тези структури като цяло", посочи още Кацаров. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ