Като ще са избори, да са избори - първа е ЦИК!

Като ще са избори, да са избори - първа е ЦИК!

С избор на нов състав на Централната избирателна комисия ще започне активният предизборен политически сезон тази година, който към момента по план включва избори 2 в 1 - за евродепутати през май, и за местна власт наесен.

Изборът на нови членове на ЦИК е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия. Предложенията за членове могат да се правят от парламентарни групи, от неправителствени организации чрез народни представители, от партии и коалиции, които нямат депутати в нашия парламент, но имат членове на Европейския парламент.Това бе записано в приетите днес процедурните правила за избора на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласуването  стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, които първи предложиха комисията да бъде сменена, тъй като изтича мандатът на сегашната. Предложението за нов състав на ЦИК първоначално беше отхвърлено, но след намеса на премиера Бойко Борисов управляващите преосмислиха позицията си.

„Опозицията не е в пленарната зала, макар тази процедура неминуемо да е свързана и с реакциите на опозицията. Отсъствието отразява според мен отношението и целта на публичната атака по отношение на процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия“, коментира днес в пленарна зала председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.

Той призова изборът на нова ЦИК да не се превръща в част от предизборната кампания. Изслушването на номинираните кандидати ще е публично. Кирилов поиска в него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ