Конгресът на САЩ одобри инфраструктурен план за 1.2 трлн. долара

Конгресът на САЩ одобри инфраструктурен план за 1.2 трлн. долара

Конгресът на САЩ одобри инфраструктурен план за 1.2 трлн. долара

Конгресът на САЩ прие законопроект за развитие на инфраструктурата на стойност 1.2 трлн. долара, изпълнявайки основна точка от вътрешния дневен ред на президента Байдън след месеци на обсъждания и разделения сред демократите.

Окончателният вот беше 228 „за“ и 206 „против“. Тринадесет републиканци гласуваха в подкрепа на законопроекта, а шестима демократи гласуваха против, предаде CNN.

Сега документът продължава към бюрото на Байдън за подпис след часове закъснения и дебати между демократите в петък, включително призиви от Байдън да убеди скептичните членове от Демократическата партия. Планът мина в Сената през август, но беше в застой в Камарата на представителите, тъй като демократите се опитаха да договорят сделка за отделен икономически пакет от 1.9 трлн. долара – друг ключов компонент за държавния глава.

Новият законопроект ще осигури 550 млрд. долара нови федерални инвестиции в американската инфраструктура за пет години, включително пари за пътища, мостове, обществен и жп транспорт, летища, пристанища и водни пътища. Пакетът включва инвестиция от 65 млрд. долара за подобряване на националната широколентова инфраструктура и предвижда инвестиция от десетки милиарди в подобряване на електрическата мрежа и водните системи.

7.5 млрд. долара са предвидени за изграждане на национална мрежа от зарядни устройства за електрически превозни средства според текста на законопроекта. Байдън се е обадил късно снощи на председателя на Камарата на представителите, Нанси Пелоси, за да я поздрави за приемането на законопроекта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ