Корнелия Нинова поиска вот на доверие от партията

Корнелия Нинова поиска вот на доверие от партията

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пое отговорността за загубата на парламентарните избори и поиска вот на доверие от Националния съвет на партията. "Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа, ще се оттегля и ще изберем нов председател с общопартиен избор", каза Нинова. "Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим", добави тя.

Преди това Нинова направи анализ на резултатите от изборите и слабостите в кампанията, предаде БТА. Тя отчете като грешка, че са допуснали посланията на БСП да бъдат изопачени и партия с принос за влизането в ЕС да бъде представена като антиевропейска. С други думи, Нинова отчете като слабост призивите за отмяна на санкциите срещу Русия, както и фразата "Демокрацията ни отне много", изречена от нея дни преди изборите.

Но, не смята, че съдържанието на посланията е грешно. Не може да бъде определена като антиевропейска позицията за отмяна на санкциите срещу Русия, защото подобна позиция са изразили редица европейски политици и правителствени лидери, каза Нинова. "Ние критикуваме не ЕС, а европейската десница, която го доведе до това състояние, но нашият път и битка оттук нататък ще бъдат за силен и единен ЕС и за достойното място на България в него", заяви председателят на БСП.

Дадохме повод да се правят внушения, че сме антидемократична партия, коментира още Нинова. Иронията е, че поводът беше може би най-силният призив за демокрация, каза тя. Нинова посочи, че думите й са били извадени от контекста и прочете целия цитат. Думата "демокрация" можеше тук да бъде сменена с "преход", но вероятно всеки разбира, че говоря за това, отбеляза тя. Според Нинова думата, извадена от контекста, е дала възможност на опонентите да внушават опасност за демокрацията в лицето на БСП. Нинова отбеляза, че Конституцията е гарант за демокрацията в България, в чието написване БСП има ключова роля. Тя посочи, че в годините на преход никога БСП не е посягала на свободата на словото, не е командвала медии и журналисти, не е пренебрегвала разделението на властите, не е внушавала страх и не е упражнявала натиск върху бизнес и хора.

Относно твърдението, че антиевропейската и темата "демокрация" са отклонили колебаещите се да гласуват за БСП, Корнелия Нинова коментира, че от тези, които са решили в последната седмица, 25,3 процента са избрали ГЕРБ, а 20,2 процента - БСП. По думите й това е същото съотношение като при твърдия избор.

Нинова отхвърли като невярна и тезата, че БСП не са лява партия и са загубили левия вот. Лявата идея за отмяна на плоския данък и интерпретациите, които допуснахме от нашите опоненти, че БСП ще вдига данъците, уплашиха много хора, коментира тя. По думите й хората са се уплашили, че 20 процента данък върху най-високите доходи е само първа стъпка. Затова Нинова призова социалистите да обсъдят внимателно данъчната политика, но в комплекс - семейно подоходно облагане, ДДС, плосък данък.

Относно критиките за неудачен избор на водачи на листи, лидерът на БСП даде пример с добрите резултати в Ямбол, Монтана, Враца, Разград, Търговище, Варна, където имаше напрежение в партийните структури. По думите й тези резултати показват, че и тезата за водачите-парашутисти не сработва.

"Ние се водихме от желанието за промяна, но като че ли нямаше достатъчно време да покажем на българските граждани, че сме променена вече партия. Поискахме промяната в България, но не всички български граждани я олицетвориха с нас", добави Нинова.

Относно публичното подканване на Валери Симеонов за коалиция с ГЕРБ, лидерът на БСП коментира, че в политиката има принципи, които не могат да бъде прекрачени без да загубиш идентичност, доверие и сила. Тя призова социалистите да очертаят "границата на съглашателството за власт."

В крайна сметка, червеният пленум й даде пълна подкрепа. Всички присъствали 118 члена на Националния съвет са гласували за оставането й начело на партията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ