Корнелия Нинова: Промяната започна, вече е необратима!

Корнелия Нинова: Промяната започна, вече е необратима!

Корнелия Нинова: Промяната започна, вече е необратима!

Промяната започна, тя беше трудна, но вече е необратима, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция за резултатите от местните избори, заобиколена от избраните на първия и на втория тур кметове на левицата. Сред тях са новоизбраните кметове на областните градове Русе, Перник, Разград и Благоевград.

БСП затвърди тенденцията в последните три години да повишава резултатите си на всички избори - президентски, парламентарни, европейски, местни, посочи Нинова. ГЕРБ отстъпи от ключови дългогодишни градове-крепости, ГЕРБ ерозира и в местната власт, коментира тя.

"Срещу нас беше държавната машина. МВР обслужваше властта. Корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България и на управляващите. Купените гласове изкривиха вота", коментира Нинова, цитирана от БТА.

 По думите й страхът от загубата е накарал ГЕРБ да направят най-агресивната, най-купената, най-компроматната от години кампания в България.

"Изпълнихме задачата, която си бяхме поставили - да удвоим кметовете си и да увеличим общинските си съветници. Ние се върнахме в местната власт още на първи тур, на втория затвърдихме и увеличихме това участие, като спечелихме и четирите областни градове, в които досега нямахме кметове", заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че на първия тур са спечелили в 35 общини, на втория тур - 26 балотажа, общо 61 кмета, от които на четири областни града.

В Шумен разликата ни е само 77 гласа, при невалидни бюлетини над 400, и тук ще обсъждаме искане за броене на бюлетините и евентуално касиране на вота, каза Нинова. В София Мая Манолова показа, че алтернатива в столицата има, разликата е минимална, има огромен корпоративен вот, купени и ромски гласове, коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че в София партията удвоява резултата си - от 7 общински съветници сега ще имат 15 и двама районни кметове в "Изгрев" и "Младост".

"Не съжалявам, че издигнахме кандидатурата на Мая Манолова, резултатите показват, че тя олицетворява промяната в София", коментира в отговор на въпрос Нинова. Ако направи нова партия, това е неин избор, на добър път, не се притеснявам, че това ще е проблем за БСП, добави тя. Нинова коментира, че на първия тур 70 процента от структурата на БСП е подкрепила Манолова, което означава, че е имало резерв за втория тур.

Според лидера на БСП юридически право да искат касиране на вота в София имат Мая Манолова и членовете на Инициативния комитет, които са я издигнали. Политически смятам, че има основание и утре на Изпълнително бюро ще поставя въпроса да дадем политическа подкрепа на Мая за това действие, добави тя.

Относно поисканата й оставка от председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов, Нинова коментира, че "изглежда и в най-тежки ситуации, каквато беше тази кампания, ще се намерят хора с чувство за хумор". Според нея резултатът във Варна е добър в сравнение с 2015 г., а общинските съветници на БСП са увеличени от 5 на 8.

По повод на евентуална среща при президента по въпросите за изкривяванията в изборния процес и пороците в Изборния кодекс, Нинова коментира, че е закъсняла, но крайно необходима. Ще участваме с много конкретни предложения, които сме внасяли и в парламента и са свързани с машинното гласуване, изчистването на мъртвите души от списъците, посочи тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ