Край на двойния стандарт в ЕС

Край на двойния стандарт в ЕС

Край на двойния стандарт в ЕС

Европейският парламент гласува да бъде премахната практиката на двойното качество на продукти и услуги на единния европейски пазар. „За” по-доброто прилагане и модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС гласуваха 474 евродепутати, 163 бяха „против“ и 14 „въздържал се“.

„Днес сложихме край на двойното качество на продукти и услуги на единния европейски пазар. С това днешно гласуване ще прекратим селективното движение на стоки и услуги, което е резултат от предлагането им във вариант „Източна“ и във вариант „Западна“ Европа, и то ще стане свободно, каквото е предвидено да бъде, заяви българският евродепутат Момчил Неков, който е инициатор на доклада за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС.

„Оттук нататък процедурите по практическото прилагане на Директивата трябва да се задействат от органите, посочени от държавите членки в най-кратки срокове, за да могат да се прилагат съответните мерки срещу некоректните компании“, заяви евродепутатът.

„Извоювахме и това да има глоба за закононарушителите с максимален размер от поне 4% от годишния оборот на търговците”, припомни още той.

„Борбата срещу „Европа на две скорости“ трябва да продължи и в следващия Европейски парламент, след повече от 10 години членство няма как да се заблуждаваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа”, заключи Момчил Неков.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ