Kритик на Путин е отровен за втори път в Москва

Kритик на Путин е отровен за втори път в Москва

Kритик на Путин е отровен за втори път в Москва

Руският журналист опозиционер Владимир Кара-Мурза е приет в болница в Москва в критично състояние и симптоми на отравяне, две години след подобен случай с него, съобщава Франс прес.

35-годишният журналист е с полиорганна недостатъчност. Съмишлениците му смятат, че става дума за опит за убийство.

До миналата година той беше зам.-председател на опозиционната партия Парнас. Кара-Мурза е координатор на обществената организация "Отворена Русия" на един от големите противници на Путин – Михаил Ходорковски. Освен това е близък съратник на убития Борис Немцов – остър критик на Путин, който бе убит пред стените на Кремъл през 2015 г.

Случаят прилича на предишният опит за отравяне - през май 2015 г., когато едва оцеля. Тогава руските лекари поставиха диагноза "бъбречна недостатъчност". По-късно медицинско изследване в чужбина откри в кръвта му висока концентрация на тежки метали: живак, манган, мед и цинк.

Кара-Мурза поиска от Следствения комитет на Русия да разследва опита за отравянето му, но досега няма резултат от разследването.

„Симптомите са подобни на тези, които наблюдавахме тогава (при предишното отравяне)“, заяви адвокатът му Вадим Прохоров пред „Интерфакс“. По думите му лекарите още не са установили причините за състоянието му. Според баща му – Владимир старши, лекарите не мислят, че става дума за отравяне.

Депутатът от местния парламент на Санкт Петербург Борис Вишневски смята, че Кара-Мурза е жертва на покушение заради обществената си дейност.

"Единствената ми версия е свързана с работата му като координатор на "Отворена Русия" и като организатор на разпространението на филма за Борис Немцов, който е меко казано неприятен за сегашната власт", коментира Вишневски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ