„Ленин е архитект на Украйна, санкциите на Запада са неизбежни“ – акцентите в речта на Путин

В снощната си реч, която приключи с официално признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики, руският президент Владимир Путин премина през редица аспекти от съществуването и развитието на Украйна през годините. Московското бюро на агенция „Ройтерс“ обобщава акцентите в своя публикация по темата.

Според Путин като архитект на украинската държава може да се разглежда Владимир Ленин, а Русия е готова на ответни мерки, в случай че ѝ бъдат наложени санкции от Запада. По думите му Украйна няма традиции на истинска държавност.

За Донбас

„Тези, които тръгнаха по пътя на насилието, кръвопролитията, беззаконието, не признаха и не признават друго решение на въпроса с Донбас освен военното. В тази връзка считам за необходимо да се вземе дългосрочно решение за незабавно признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република. Моля Федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение и след това да ратифицира договорите за приятелство и взаимопомощ с отделните републики“, призова Путин.

„Тези два документа ще бъдат подготвени и подписани в много близко бъдеще. И от тези, които завзеха и държат властта в Киев, ние изискваме незабавно прекратяване на военните действия“, каза още президентът на Русия.

„В противен случай цялата отговорност за евентуално продължаване на кръвопролитие ще тежи изцяло на съвестта на управляващия на територията на Украйна режим“, предупреди той.

За произхода на съвременна Украйна

„Съвременна Украйна е изцяло създадена от Русия, по-точно болшевишка, комунистическа Русия. Този процес започва веднага след революцията от 1917 г.“, коментира Путин.

„В резултат на болшевишката политика възникна Съветска Украйна, която и днес с основание може да се нарече „Украйна на Владимир Илич Ленин“. Той е нейният автор и архитект. Това е напълно потвърдено от архивни документи… И сега благодарните потомци събориха паметници на Ленин в Украйна. Това наричат декомунизация. Искате ли декомунизация? Това ни устройства. Но е излишно, както се казва да спираме наполовина. Готови сме да покажем какво значи истинска декомунизация за Украйна“, допълни той.

За членството на Украйна в НАТО и държавността

„Ако Украйна се присъедини към НАТО, това ще бъде пряка заплаха за сигурността на Русия“, припомни руският президент.

„Украйна никога не е имала традиция на истинска държавност“, каза още той в речта си.

За разпадането на СССР

„Русия пое задължения да изплати целия съветски дълг в замяна на това, че новите независими държави се откажат от част от чуждестранните си активи. През 1994 г. бяха постигнати такива споразумения с Украйна, но те не бяха ратифицирани от Украйна…“, обясни Путин. „(Украйна) предпочиташе да действа по такъв начин, че в отношенията с Русия да има всички права и предимства, но не пое никакви задължения“, допълни той.

„От първите стъпки те започнаха да изграждат своята държавност върху отричането на всичко, което ни обединява. Опитаха се да изкривят съзнанието, историческата паметта на милиони хора, цели поколения, живеещи в Украйна.“

За обещанието за членство в НАТО за Украйна и Грузия през 2008 г.

„Много европейски съюзници на Съединените щати вече перфектно разбират рисковете от подобна перспектива, но бяха принудени да се примирят с волята на своя стар партньор. Американците просто ги използваха, за да проведат ясно изразена антируска политика. Редица страни членки на Алианса все още са много скептични относно появата на Украйна в НАТО. В същото време получаваме сигнали от някои европейски столици, казващи какво ви притеснява, това няма да се случи буквално утре“, обясни Путин.

„Да, всъщност нашите американски партньори също говорят за това. Е, отговаряме, ако не утре, значи вдругиден. Какво променя това в перспектива? По принцип нищо. Освен това знаем позицията и думите на американското ръководство, че активни военни действие в Източна Украйна не изключват възможността тази държава да се присъедини в НАТО, ако успее да изпълни критериите на Северноатлантическия алианс и да победи корупцията. В същото време те се опитват да ни убедят, че НАТО е миролюбив и чисто отбранителен съюз, като казват, че няма заплахи за Русия.“

За заплахите за Русия

„Ясно разбираме, че при такъв сценарий нивото на военните заплахи за Русия ще се увеличи драстично многократно. Обръщам специално внимание на факта, че опасността от внезапен удар срещу страната ни ще се увеличи многократно. Нека обясня, че документите за стратегическо планиране на САЩ съдържат възможността за т.нар. превантивен удар по вражески ракетни системи. А кой е основният враг на САЩ и НАТО? Това също го знаем. Русия е.“

„В документите на НАТО нашата страна официално и директно е обявена за основна заплаха за сигурността на северноатлантическата сигурност. А Украйна ще послужи като трамплин за удара“, каза Владимир Путин.

За санкциите

„Опитват да ни изнудят отново. Заплашват ни със санкции, които, между другото, мисля, че така или иначе ще въведат с укрепването на суверенитета на Русия и нарастването на мощта на нашите въоръжени сили. И винаги ще се намери или изфабрикува претекст за поредна санкционна атака. Независимо от ситуацията в Украйна. има само една цел – да се задържи развитието на Русия. И те ще го направят, както го направиха и преди… Просто защото съществуваме и никога няма да компрометираме нашия суверенитет, национални интереси и нашите ценности“, прогнозира руският президент.

„Искам да кажа ясно и директно, че в сегашната ситуация, когато нашите предложения за равнопоставен диалог по фундаментални въпроси всъщност останаха без отговор от САЩ и НАТО, когато нивото на заплахите за страната ни нараства значително, Русия има пълното право да предприеме ответни мерки за осигуряване на собствената си сигурност. Точно това ще направим.“

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ