Махмуд Абас: Тръмп нанесе шамара на века с Йерусалим

Махмуд Абас: Тръмп нанесе шамара на века с Йерусалим

Махмуд Абас: Тръмп нанесе шамара на века с Йерусалим

Палестинският президент Махмуд Абас нарече „шамара на века“ едностранното решение на Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за израелска столица, предава Франс прес.

Ние казваме на президента Тръмп, че няма да приемем неговия мирен план, сделката на века се превърна в шамар на века, каза Абас на срещата на централния съвет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), свикана в Рамала заради декларацията на Тръмп. На срещата бяха поканени Хамас и Ислямски джихад, но те не приеха.

Руската ТАСС цитира друга част от изявлението на Абас: Източен Йерусалим може да бъде столица само на Палестина. Това е наш град, наша земя, няма да го изоставим.

Палестинският лидер заяви, че Израел е сложил край на израело-палестинския договор от Осло през 1993 г. за палестинската автономия и че на сегашната среща, която ще продължи 2 дни, трябва да се вземат решения за бъдещето, съобщава Франс прес. (На 13 септември 1993, след 6-месечни тайни преговори в Осло, Израел и ООП се съгласяват да подпишат във Вашингтон, в присъствието на президента Бил Клинтън, „Декларация за принципите“ на 5-годишна преходна палестинска автономия.) Абас вече заяви, че след изявлението на Тръмп САЩ повече не могат да играят ролята на посредник в мирния процес.

Той обвини САЩ и Израел за срива на мирния процес и подчерта, че администрацията на Рамала, където са базирани палестинските власти, „повече няма да допусне Палестина да остане безвъзмездно под окупационен режим“.

„Подкрепяме мирната народна съпротива, започнала в палестинските градове в отговор на решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел“, подчерта Абас и заплаши, че палестинците ще прекъснат отношенията си с всяка държава, която открие посолство в свещения град. В същото време Палестина остава привърженик на мирните преговори под егидата на ООН и не призовава за война“, подчерта палестинският президент.

82-годишният Абас, начело на палестинските власти от 2005 г., отказа да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс при планираното му посещение през декември. Визитата беше отложена за 22 януари. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ