Макрон погреба плана на Мей от Чекърс за Брекзита

Макрон погреба плана на Мей от Чекърс за Брекзита

Макрон погреба плана на Мей от Чекърс за Брекзита

Брекзитът остава главна тема - в различните й аспекти - за британския печат и днес.

Лондонският в. "Гардиън" нашироко отразява вчерашната реч на френския президент Еманюел Макрон пред събраните в Париж френски посланици по света. Според ежедневника с думите си Макрон е нанесъл много тежък удар на британската премиерка Тереза Мей, като е отхвърлил молбата й да спаси нейния план за Брекзита, изложен неотдавна на съвещание в правителствената резиденция Чекърс край Лондон.

Макрон отхвърли всякакви компромиси с Великобритания, които биха рискували раздробяване на Европейския съюз. Той каза, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС, но се зарече да защитава единството на съюза на всяка цена, предава БТА.

Това е тежък удар срещу надеждите на Мей, че изненадващата й среща с Макрон в началото на този месец може да доведе до пробив, който да спаси нейния план от Чекърс, подчертава "Гардиън". Британският вестник цитира лейбъристкия депутат Иън Мъри, според когото отговорът на Макрон е превърнал плана от Чекърс в "труп, плаващ по водата". "Този план е пълен с противоречия и очевидно не може да удовлетвори нито собствените депутати на Мей, нито нашите европейски преговорни партньори", подчертава Мъри.

А говорителят на друга опозиционна британска партия, либералните демократи, Том Блейк определя думите на Макрон като присъда за илюзорния план на Мей от Чекърс. "Френският президент му даде нула точки и сега Мей бързо остава без опции, изправяйки страната си пред суровите последици от бъркотията, която тя забърка с Брекзита", коментира Блейк.

Друга тежка последица от Брекзита може да бъде отцепването на Шотландия, посочва в. "Дейли експрес". Лондонският ежедневник цитира влиятелния шотландски политик Майкъл Ръсел, министър в регионалното правителство в Единбург. Според него ЕС вече е "готов да приеме независима Шотландия за свой член".

Ръсел изразява убеждение, че повторен референдум за независимост на Шотландия ще има, защото за нея няма друго бъдеще, и просто трябва да се обмисли технологията как и кога ще се стигне до него.

Изявлението на Ръсел идва малко след като бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предупреди, че едно излизане на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе до нейното разпадане.

Шотландците трябва да направят своя избор между Брекзит и друго бъдеще. При сегашните обстоятелства (за Шотландия) не може да има друго бъдеще освен независимост", подчертава Ръсел. Според него лидерите на ЕС, за разлика от 2014 г., когато в навечерието на първия референдум за независимост бяха доста скептични относно една самостоятелна шотландска кандидатура за членство, сега са много по-благоразположени към такъв вариант. "Мисля, че ако процесът (към независимост) бъде осъществен по конституционен път и по правилен начин, той ще бъде приет от всички страни членки (на ЕС)", добавя Ръсел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ