Макрон се среща със саудитския принц Салман на фона на критики

Макрон се среща със саудитския принц Салман на фона на критики

Макрон се среща със саудитския принц Салман на фона на критики

Френският президент Еманюел Макрон вече е в Саудитска Арабия, където се очаква да се срещне с принц Мохамед бин Салман и става първия голям западен лидер, посетил страната след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година.

Според държавния глава Саудитска Арабия е жизненоважна, за да помогне за изграждането на мирно споразумение в целия регион около Иран, освен това я счита за съюзник в борбата срещу ислямските екстремисти от Близкия изток до Западна Африка, пише „Ройтерс“.

Франция е сред доставчиците на оръжия на държавата от Персийския залив, но е изправена пред нарастващ натиск да преразгледа продажбите си заради водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори със свързаните с Иран бунтовници хути в Йемен.

Докато връзките между Париж и Рияд бяха по-топли при предшественика на Макрон, отношенията се охладиха през последните години.

Очаква се по време на пътуването на президента бизнес делегация от около 100 компании, включително TotalEnergies, Thales и Vivendi, да присъстват на инвестиционен форум.

Пред репортери в Дубай вчера Макрон отхвърли обвиненията, че легитимира престолонаследника, като добави, че многобройните кризи в региона не могат да бъдат разрешени с игнориране на Саудитска Арабия.

„Ние можем да решим след аферата Хашоги, че нямаме политика в региона, което е избор, който някои могат да защитят, но мисля, че Франция има важна роля в региона. Това не означава, че сме съучастници или че забравяме“, подчерта Макрон в опит да оправдае визитата си.

Няколко организации обаче разкритикуваха решението на президента да посети Саудитска Арабия. Сред тях е международното учреждение за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“. Неговият генерален секретар, Агнес Каламар от Франция, обяви, че каквито и интереси да има страната ѝ, „нищо не може да оправдае легитимирането на владетел, който убива журналисти, заплашва активисти, затваря жени защитници на човешките права, избива йеменски цивилни и мами международната общност“.

„Макрон омаловажава себе си и собствената си страна, докато се насочва към партньорство с Мохамед бин Салман“, каза Каламар, цитирана от „Гардиън“.

Брус Ридел, който е бил анализатор в ЦРУ, а сега е сътрудник в базираната във Вашингтон неправителствена организация “Brookings Institution”, нарече срещата „френски печат за одобрение на Мохамед бин Салман и неговата война в Йемен“.

От организацията за правата на човека “Human Rights Watch” призоваха Макрон да адресира убийството на Хашоги.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ