Макрон за Ливан: Правя рискован залог

Макрон за Ливан: Правя рискован залог

Макрон за Ливан: Правя рискован залог

Еманюел Макрон прави „рискован залог“ с усилията си да избегне политически колапс в Ливан, а постиженията му са ограничени. Това обяви самият той в интервю за изданието „Политико“ по време на втората си визита в Бейрут след опустошителните експлозии от началото на месец август, отнели живота на над 180 души.

„Това е последният шанс за системата... Правя рискован залог, наясно съм... Поставям на масата единственото нещо, което имам – политическия си капитал“, коментира той.

Под натиска на френския президент политическият елит на Ливан избра да издигне като премиер бившия посланик на страната в Германия, Мустафа Адиб, часове преди пристигането на Макрон.

Държавният глава планира да осъществи контакт с всички партии в ливанския парламент, включително тези, с които имат различни виждания, и сподели очакванията си те да поемат ангажимент за осъществяване на спешни реформи в страната, както и за провеждане на парламентарни избори в рамките на „от 6 до 12 месеца“. Той отправи и предупреждение към политиците, че рискуват да им бъдат наложени санкции, ако до 3 месеца не успеят да осигурят нов курс, по който да поеме Ливан, предаде „Ройтерс“.

Днес, във втория ден от посещението си в Бейрут, Макрон засади кедрово дърво по случай 100-годишнината на страната. Вчера той се срещна с Фейруз, една от най-известните певици в арабския свят. Десетки протестиращи се бяха събрали пред дома ѝ с лозунги „Без кабинет от или с убийците“, както и „Не заставайте от грешната страна на историята“.

Заради трагичния инцидент от 4 август хиляди граждани излязоха на протест срещу властта, в резултат на което правителството начело с Хасан Диаб подаде оставка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ