Меркел подкрепи Ципрас за Преспанското споразумение

Меркел подкрепи Ципрас за Преспанското споразумение

Меркел подкрепи Ципрас за Преспанското споразумение

Германската канцлерка Ангела Меркел приветства решителните действия на гръцкия премиер Алексис Ципрас за новото име на Република Македония и подчерта, че те са от полза не само за Република Македония и Гърция, но и за цяла Европа, предаде Франс прес.

"Това позволява на Република Северна Македония да стане член на НАТО и на ЕС", заяви Меркел в Атина, където пристигна вчера на двудневно посещение.

"Признателна съм на Алексис Ципрас, че се зае да реши въпроса за името. Знаехме, че решението няма да бъде лесно", коментира Меркел. Тя подчерта, че "това споразумение е в интерес на всички - Република Македония, Гърция и цяла Европа".

След двучасов разговор с Меркел Ципрас заяви, че споразумението ще донесе стабилност и растеж на региона.

Македонският парламент се готви да реши дали да прекръсти страната на "Република Северна Македония", слагайки край на дипломатическия конфликт с Гърция. Очаква се гласуването по четирите конституционни поправки да се състои преди 15 януари. Евентуален положителен вот ще сложи край на месеците ожесточени политически борби в Република Македония и ще "прехвърли топката в полето" на Гърция. Промяната на името ще влезе в сила само ако гръцкият парламент също одобри Преспанското споразумение, информира БТА.

Договорът цели да сложи край на спора, започнал преди близо 30 години. Споразумението има подкрепата на ЕС и САЩ, защото ще позволи присъединяване на малката балканска страна към ЕС и НАТО. В Гърция обаче то е спорно и евентуално гласуване по тази тема в парламента може да подложи на изпитание крехкото парламентарно мнозинство на управляващата коалиция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ