Министерството на икономиката ще сезира КЗК заради цената на олиото

Министерството на икономиката ще сезира КЗК заради цената на олиото

Министерството на икономиката ще сезира КЗК заради цената на олиото

Ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради цената на олиото и изкривяването на пазара. Това заяви във Варна министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя отчете, че за малко повече от 24 часа Комисията за защита на потребителите е проверила 200 магазина. "Резултатите показват, че продажната цена е с около 100% по-висока от доставната", каза министърът и уточни, че всъщност търговците спекулират със стойността на олиото. По думите й точно това се съдържа като искане и в сигнала, подаден до КЗК – да бъде направена проверка има ли изкривяване на конкурентната среда

Според Нинова в България има огромно количество олио, както и слънчогледово семе, което гарантира производството за следващите 4,5 години. "Няма проблем със суровината, а с това, че хората започнаха да се презапасяват, а свръхтърсенето също е предпоставка за вдигането на цената. Освен, че се обръщам към българските граждани да не се презапасяват, казвам и на тези, които правят спекулата, че цялата държавна машина ще бъде задействана срещу техните действия", допълни тя.

По думите й, всички институции към министерството на икономиката и индустрията са задействани и, след произнасянето на КЗК, срещу спекулантите ще бъде приложена цялата сила на закона. Нинова допълни още, че ще бъдат санкционирани и онези магазини, които си позволяват да дават невярна информация в рекламните си брошури. Такива случаи са засечени при проверките на Комисията за защита на потребителите, обясни Нинова.

Министърът на икономиката допълни още, че ще бъдат направени и проверки на складовете в България, тъй като е постъпила информация, че някои от търговците задържат количества олио в очакване да се вдигне още цената и да направят спекулативна печалба. "Държавата ще си влезе в ролята и ще защитим хората от тази несправедливост", каза министърът. Тя уточни, че засега няма подадени сигнали за спекула с цените на други хранителни продукти. 

Вицепремиерът добави, че няма да има проблеми с доставките на торове за земеделските производители. Тя уточни, че е разговаряла с ръководството на завода "Агрополихим", който се намира в Девня, и е получила уверение, че предприятието има суровини, работи на пълни обороти и може да задоволи вътрешния пазар, дори има остатък за износ. Прекъснати или затруднени доставки на торове няма да има, така че земеделците не бива да се притесняват за новата реколта, каза още министърът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ