Над 90% от интерконектора с Гърция вече е готов

Над 90% от интерконектора с Гърция вече е готов

Над 90% от интерконектора с Гърция вече е готов

Интерконекторът между Гърция и България е готов на 91,15% към 14 април. Това заяви по време на парламентарния контрол енергийният министър Александър Николов. По думите му, постигнатият общ напредък за периода от 1 януари до 14 април е с 13,15 на сто. 

"Приключили са преговорите между акционерите по нов устав на проектната компания, която изгражда междусистемната газова връзка. Вече са подадени заявления за сертифициране като оператор на преносна мрежа пред регулаторните органи на Гърция и България. Съгласуванията по свързването към съседните оператори са приключили", каза Николов.

Министърът на енергетиката припомни, че заради установеното забавяне на изграждането на част от линейната част и наземните съоръжения на корпоративно ниво са предприети действия за активиране на клауза по договора с изпълнителя за налагане на неустойка от 1 януари 2022 г. На институционално ниво са предприети действия за създаване на междуведомствена група за административно подпомагане на процеса по въвеждане в експлоатация на проекта.

"За ускоряване за завършването на строителството на интерконектора и въвеждането му в експлоатация са осъществени срещи и разговори с представители на правителствата и на двете страни. Оказана е необходимата подкрепа за напредъка на проекта на най-високи държавно ниво", изтъкна министър Николов.

Интерконекторът трябва да бъде пуснат в експлоатация на 1 юли тази година.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ