Обиден, Барак Обама отмени среща с президента на Филипините

Обиден, Барак Обама отмени среща с президента на Филипините

Обиден, Барак Обама отмени среща с президента на Филипините

Президентът на САЩ Барак Обама отмени срещата си с президента на Филипините Родриго Дутерте, който му нанесе грозна обида, съобщиха информационните агенции.
Дутерте нарече Обама „син на пачавра“ и обеща да го "прокълне",  предават британското издание "Телеграф" и Франс прес.

Филипинецът направи грубото изказване пред репортери в отговор на изразеното от САЩ безпойство заради екзекуцията на 2000 заподозрени за връзки с наркомафията в страната. Обама заяви намерението си да обсъди с Дутерте проблема с наркотиците и престъпността на  Източноазиатската среща в Лаос. Вместо това обаче сега ще се срещне с южнокорейската президентка Парк Ген-хи, заяви Нед Прайс, говорителят на Съвета за национална сигурност.

Дутерте се извини тази сутрин за думите си, съобщи Асошиейтед прес.

Неговият прессекретар прочете изявление, в което филипинскиятт президент съжалява, че думите му са били разбран като персонална нападка към президента Обама.

САЩ и международните организации критикуват остро Манила за спазването на правата на човека. Новото ръководство на страната е обвинявано за брутално отношение към заподозрените за наркотрафик.

Дутерте встъпи в длъжност през май. Едно от обещанията му по време на предизборната кампания беше твърдата  борба с трафика на наркотици. Той заяви, че ще убива търговците на забранени вещества и ще изхвърля телата им в залива на Манила. След това обеща и медали на жителите, ако убият наркодилър, както и връщане на смъртното наказание.

От началото на мандата му са убити близо 2000 души, най-малко 700 от тях – по време на полицейски операции.

71-годишният Дутерте е бивш кмет на град Давао от  началото на века. При управлението му местната полиция е убила над 1000 престъпници. Заради това получи прозвището „кмет на батальона на смъртта“ от правозащитната организация Human Rights Watch.

Миналия месец Дутерте нарече кучи син и хомосексуалист и посланика на САЩ във Филипините Филип Голдберг и го обвини, че се меси във вътрешните работи на страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ