Окончателно: Резултатите от референдума не са задължителни

Окончателно: Резултатите от референдума не са задължителни

Резултатите от националния референдум не са задължителни. Броят на участвалите в референдума трябваше да е по-голям от последните парламентарни избори, за да се превърне в закон. Според официалното решение, с което ЦИК обяви резултатите от националното допитване, едва 12 хил. гласа не достигат за да има допитването задължителен характер.

„Броят на участвалите в гласуването в Националния референдум на 6 ноември граждани според броя на намерените в кутията за гласуване пликове е 3 488 558 гласоподаватели и е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 октомври 2014 г. избиратели, който е 3 500 585”, обясни председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.

„В случая сме в хипотезата на член 23 ал. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. След като решението ни влезе в сила, то ще бъде изпратено на Народното събрание, за да разгледа поставените в референдума въпроси. Мога да заключа, че малко не достигна резултатите от референдума да бъдат задължителни със силата на Закон за Народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока, както казах над 50% от гражданите с право на глас са гласували в референдума, и съм убедена, че НС ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена”, заяви председателят на ЦИК.

На въпрос подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура с „да” са отговорили 2 509 864 гласоподаватели, с „не” са отговорили 560 024.

На въпрос подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите с „да” са отговорили 2 158 929 гласоподаватели, с „не” - 905 691.

На въпрос подкрепяте ли годишната държава субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори с „да” са отговорили 2 516 791, с „не” 523 759.

Броят на недействителните бюлетини и празните пликове без бюлетините, намерени в кутията за гласуване без плик са 87 668.

При изчисляването на вота ЦИК е взела предвид най-високото число - броят на намерените в урните пликове. В общо 345 протокола са открити грешки, които обаче не биха могли да се отразят на резултата от вота, категорично заявиха от комисията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ