Каримански не успя да събере 69 гласа за шеф на БНБ

Каримански не успя да събере 69 гласа за шеф на БНБ

Каримански не успя да събере 69 гласа за шеф на БНБ

След близо три часа дебати и прегласуване депутатите отхвърлиха кандидатурата на Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. Въпреки ниския праг, който се изискваше за одобрение на кандидатурата, а именно 69 гласа, те не бяха събрани и при двете гласувания в зала.

За днешния дебат и гласуване по номинацията в пленарна зала бяха почти всички народни представители. В гласуването участваха 235 народни представители.  При първото гласуване кандидатурата на Каримански получи одобрението на 58 депутата, 36 бяха "против", а 84 "се въздържаха". Тома Биков от ГЕРБ поиска прегласуване на предложението за избор на управител на БНБ. След прегласуването Народното събрание отново не одобри кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ. При второто гласуване "за" Каримански гласуваха 59 депутата, 36 бяха "против", а 140 "се въздържаха". „За“ кандидатурата гласуваха 33-ма депутати от ДПС и 25 от ИТН, както и един от ГЕРБ-СДС.  "Против" гласуваха двама депутати от ПП, трима - от ДБ, 18 - от БСП и 13 - от "Възраждане". Броят на въздържалите се бе както следва: ПП - 65; ГЕРБ - СДС - 56; ДПС - 0; БСП - 7; ИТН - 0; ДБ - 12; "Възраждане" - 0.

  След този развой най-вероятно ще се стигне до поредното ново стартиране на процедурата за избор на управител на БНБ.

"Голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят, но поради политически решения, при обмяната на постове в коалиция, няма да могат да гласуват така, както биха искали да гласуват", заяви Каримански в първи коментар след отхвърлянето на канидадурата му.

Той изтъкна, че е получил "голям и мъдър политически урок". "Не контролът над парите на България, а знанието е незаменима ценност. Точно това се надявах, че ще бъде разбрано. Но накрая знанието получих аз, не вие, народните представители. Искрено благодаря за този урок", добави Каримански и изброи метафорично още няколко урока, които получил по време на надпреварата за поста.

"Твърдеше се, че съм почтен и работлив. Почти една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през бюджетната комисия минаха бюджетите на България. Положих всички усилия и проявих една несправедливост към хората, опазващи културната памет на България, каквито без съмнение са културните работници. Да бъде поне частично коригирана тази несправедливост. Устоях независимата си позиция на свободен човек, който може да предложи и отстоява позиция, въпреки коалиционните партньори", каза още той.

"Оказа се, че съм със спорна репутация чак след това обаче - интересен урок. Твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по грешка на финансовото министерство са отишли към фирми, за които е заинтересована опозицията. Днес разбрах, че това не е било грешка - добър урок. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и ДПС, когато останах сам в надпреварата. Но никой не пресметна, че се разчита на тях, още в момента, когато издигнеш втори кандидат. Иначе сметката не излиза - странен урок", добави Каримански. 

"Твърдеше се и продължава да се твърди, че българските банкери не стават. Нали така? До този избор колегите бяха спестили това свое мнение, просто не знаех, че това е така. Бих го нарекъл добър урок. Забележително беше, че нямаше помия срещу мен, докато само аз бях анонсиран кандидат. Не е ли странно. Първите шепи кафява течност полетяха час-два, след като процедурата за внасяне на кандидатури приключи и станахме двама. Удивително съвпадение, но все пак - добър урок", заяви още той. 

Припомняме, че председателят на бюджетната комисия беше предложен за поста от парламентарната група на "Има такъв народ". Той остана единствената кандидатура, след оттеглянето на Андрей Гюров, номиниран от ПГ на "Продължаваме Промяната". Сега обаче процедурата трябва да стартира отначало. 

В момента управител на Българската народна банка от 2015 г. е Димитър Радев. Мандатът му изтече през лятото на миналата година, но оттогава досега не се намери кандидат за поста му. Той не управлява сам банката. Има управителен съвет, който се състои от 7 души. Трима подуправители на основните банкови управления - емисионно, банково и банков надзор, които се избират от Народното събрание. Останалите трима в управителния съвет на централната банка се назначават с мандат от президента на страната.

В момента членове на управителния съвет на банката, който заседава най-малко веднъж месечно са освен управителят Димитър Радев, подуправителите - Калин Христов, който се занимава с управление “емисионно”, Нина Стоянова - “управление банково” и Радослав Миленков, който отговаря за банковия надзор. Останалите трима в управителния съвет са Елица Николова, Людмила Елкова и Николай Неновски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ