Парламентът реши да се размрази проекта АЕЦ „Белене”

Парламентът реши да се размрази проекта АЕЦ „Белене”

Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъдат възобновени действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2-ма въздържали се. Вносители на предложението са ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против него, в пленарна зала се обяви само парламентарната група на ДПС.

Министърът следва да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г., гласи приетото решение.

Депутатите препоръчаха на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си от 29 март 2012 г. относно строителството на централата, с което бе наложен мораториум. Тук е едно от принципните различия между ГЕРБ и БСП по темата АЕЦ "Белене". Левицата настоява да бъде отменен мораториума, а от ГЕРБ са против пълното му отпадане преди да има реален интерес. В пленарна зала днес със 74 гласа "за", 40 "против" и 81 въздържали беше отхвърлено и внесеното предварително проекторешение на "БСП за България" . От БСП също така защитават позицията за по-сериозна държавна намеса в реализацията на проекта, а от ГЕРБ са твърдо против държавни пари за централата.

"Ръцете на правителството по проекта АЕЦ "Белене" са развързани и от тук нататък трябва да поработим доста сериозно, за да има наистина добри резултати за България", каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

След гласуваното днес решение предстои изработване на процедура за избор на стратегически инвеститор. "Важно е тя да е добре конструирана, максимално публична, прозрачна, с обективни критерии, които да дадат възможност за избор на най-добрата оферта, каза министърът. НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежаваме по този проект", заяви Петкова.

"Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден", допълни Петкова.

По думите й, централата може да бъде готова до 7-8 години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ